Ивайловската капия е високопродуктивен сорт на българския пазар

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 19.09.2017      13445

Нов сорт пипер – Ивайловска капия, с висока съдържание на сухо вещество (до 9- 10%) е създаден съвместно от Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик и Институтът по зеленчукови култури – Марица, съобщиха от Селскостопанската академия (ССА)

Високият процент сухо вещество правят Ивайловската капия едновеременно подходяща за печене, туршии и консумация в сурово състояние.  Сортът се характеризира с двустенна, дву или трикамерна чушка често с кукичка на върха. В зелено състояние е светло до нормално зелена. Дебелината чушката (перикарпа) до 8-9 мм. Плодовете са много атрактивни и се отличават с лъскава и гладка повърхност. Това съобщи директорът на Опитната станция доц. д-р Христина Георгиева по време на среща на председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов с колектива на Опитна станция по ОСПЗ – Пазарджик, проведен на 1-ви септември.

Сортът „Ивайловска капия“ е подходящ за отглеждане по технология за средноранно полско производство, но би могъл да се развива много добре и в оранжерии за получаване на по-ранна продукция. Ивайловската капия е взискателна към предшественика си. Затова е наложително да се избягва монокултурното отглеждане пипер след пипер или след други култури от сем. „Картофови“, защото това води до понижаване на добивите и влошаване на качеството на продукцията. Добри предшественици са представители от сем. „Бобови“ и „Житни“, тъй като оставят почвата чиста от плевели и с подобрена структура.

Сортът е създаден в авторски колектив в състав доц. д-р Христина Георгиева, доц. д-р Величка Тодорова, проф. д-р Стойка Машева, проф. д-р Галина Певичарова и гл. ас. Ана Самодова.

 

Източник: Селскотопанска академия(ССА)