Corteva

Семенарска къща “Садово”: Продължаваме да доказваме, че българските пшеници са силно конкурентноспособни!

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 07.06.2017      5026

Шестнадесетото поредно издания на формата “ОТКРИТ ДЕН НА ПШЕНИЦАТА” се състоя по традиция в селекционната градина на СК “Садово”, част от търговската фирма АЙ ДИ ИМПЕРИАЛ, край пловдивското село Чешнегирово. Събитието, както винаги досега, фокусира достатъчно представителен професионален интерес. Повече от 250 земеделски производители от страната бяха дошли тук, за да научат последни новини около развитието на емблематичния корпоративен селекционен проект с очакването, че ще получат доказателства, които да разсеят поне част от спекулациите, които са се настанили в публичното пространство по повод на необявената “война” между българската и чуждестранната селекция на пшеница

 

Ай Ди Империал работи в силно конкурентна среда. Стратегията на фирмата за пазарно присъствие, вкл. пълно обслужване от сеитба до жътва, няма аналог в нашата страна.Освен всичко друго, това означава, че фирмата е партнъор, разпознаваем, идентичен и многофункционален, с продуктов и технологичен профил.

Според собствениците на Ай Ди Империал – Иван, Светлозар и Петър Драгушеви, разгорялата се битка за надмощие между българската и чуждестранната селекция в пшеницата не бива да се окачествява като драма, макар и много хора от двете страни да се упражняват по темата. Проблемът е там, че в повечето случаи го правят твърде несръчно – вместо с необходима експертиза и професионална компетентност – с голям заряд емоция и контрапродуктивност, не липсват сантимент и предразсъдъци, прокрадват се тарикатлък и агресивност.

Как ще се развие този сюжет? Необходим е нов прочит на ситуацията, необходимо е да слезем на земята и да покажем на земеделските производители от страната кой какво предлага, заявява Иван Драгушев. Той е убеден, че пазарът е онзи справедлив и безпристрастен арбитър и съдник, който разполага с инструментариум за решаване на споровете. А какво е мнението на г-н Иван Драгушев за поведението на държавата във въпросния спор? Държавата също е длъжна да вземе участие в спора, в защита на българската селекция в пшеницата, смята г-н Драгушев. И уточнява какво има предвид. Не става дума за протекционизъм, лобизъм или финансова”инжекция”, която може да се изтълкува от Брюксел като държавна помощ. Достатъчно е държавата да въведе правила в конкуренцията!

Нашата фирмена стратегия, допълва Светлозар Драгушев, е да бъдем значими в работната среда, незаобиколим фактор, това е индикатор за пазара, където се забелязва и отчита всяка промяна. Истината се ражда в конкуренцията, лоялната конкуренция, това е базовият параметър. Усещането  да разчиташ изцяло на собствените си ръце и на собствените си сили много ни е помогнало. Както и в случая, отбелязва той. Вместо да пилеем време в приказки и задявки успяваме да идентифицираме нови пазарни ниши, дефинираме и реализираме стратегии за пробив и растеж, надграждаме нашия селекционен проект. Защитата на българската селекция в пшеницата е кауза и ние работим за успеха на тази кауза, категоричен е Петър Драгушев.

Онова, което отличава успешните хора, е способността им да придвижват напред своите проекти и идеи. Тази способност се отнася повече до качеството на тяхното поведение. Накратко Драгушеви са в отлична поведенческа форма. Постоянство, спокойствие, професионално можене. Това е ключът към успеха им, начинът да се  развива  тяхното

лидерство!  

 

Повече подробности за събитието може да прочетете в бр. 5/2017 на списание “Растителна защита”