Конкурс за иновации на АГРА 2019

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 28.02.2019      2093

Всяка година едно от най-очакваните събития на земеделския форум АГРА е  „Конкурса за иновации”, където участват иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство.  Те се представят за първи път на международната изложба и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област.

От общо 48 номинирани продукти и разработки на 28 фирми и научни институти участваха в „Конкурса за иновации” на АГРА 2019,  спечелиха награда 21 участници. Селскостопанската академия беше удостоена с общо10 награди в надпреварата за иновативен продукт на международния форум.

В раздел „Сортови семена и посадъчен материал” бяха отличени няколко новости: трюфелно микоризирани фиданки с пет вида български трюфели и технология за създаване на трюферии в изоставени терени; нов градиснки грах “Пълдин” на Институт по зеленчукови култури „Марица”-Пловдив. Градинският грах сорт „Пълдин“ е високопродуктивен, подходящ за замразяване, като запазва отлични органолептични и цветови характеристики при стерилизация и при шестмесечно хладилно съхранение.

Също така бяха наградени с грамоти и слънчогледовия хибрид “Деведа” - нов български сорт на Добруджанския земеделски институт „Генерал Тошево“. Хибридът е високодобивен, със съдръжание на масло в семената 51.7%, няма специални изисквания за отглеждане на растенията и те са устойчиви на редица болести. Зимен ечемик „Захир“, на Института по земеделие-Карнобат – високопродуктивен, като добивът надвишава средния със 7%. Характеризира се с добри качества на зърното, устойчивост на студ и болести.

Новите сортове на царевица на Института по царевицата- Кнежа бяха наградени с грамоти. Хибридът царевица „Кнежа 317“ - ранен, високодобивен, с отличен фитосанитарен профил по отношение на стопански значими болести и неприятели. Хибридът царевица „Кнежа 461” – средно ранен, високодобивен, стрестолерантен. Хибридът царевица „Кнежа 560” – високодобивен хибрид от средно късната група на зрялост, предназначен за зърнопроизводство, стрестолерантен.

Новият винен сорт лоза „Кристален“ също се нареди след печелившите. Създаден е в Института по земеделие и семезнание - Русе чрез хибридизация на сортовете Памид Русе1 и Кайлъшки мискет през 1996 г. Той е ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни. Кристален е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16 см), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 см). Зърното е средно (14,53/13,51 мм), овално. Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.

С грамота беше отличен и черешовия сорт „Алекстон” на Института по земеделие в Кюстендил. Сортът се отличава с едри плодове, плътно плодово месо и отличен вкус, с добра устойчивост на напукване.

 

В раздел „Торове и препарати за селското стопанство“ наградата на журито грабна гъбния инсектицид Натуралис с активно вещество Beauveria bassiana  2.3 X 107 живи спори/мл или 0.0185 г. коформуланти-растително масло и листни торове на фирма Аматица. Впечатление направиха и феромоновите диспенсъри за контрол на неприятели чрез полова дезоринтация на пеперудите.

В раздел „Машини, инвентари и технологии за растениевъдството“ с награди се сдобиха хедър за прибиране на лавандула и въздушно-ситов сепаратор на българска фирма и калибратор за плодове на гръцка компания.

Овациите на комисията събра диетичният шоколад LyoCrunch

с витамини, колагоенови пептиди от говежди костен бульон, биологично активни екстрати, пребиотик, лиофилизирани плодове и без добавена захар. Продуктът е създаден от Института по криобиология и хранителни технологии.

Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н.Пушкаров”- София беше удостоен с плакет за създаване на нови покрития с висока твърдост, износоустойчивост и трибоефективност чрез електроискрово и газопламъчно напластяване.

Председател на конкурсната комисия беше заместник-министърът на земеделието Янко Иванов. Решения на журито бяха оповестени на официална церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив на 21 февруари.