100 години от производството на първия обеззаразител на Байер

Автор(и):  Bayer
Дата: 03.11.2014      1090

Юнта Куатро е последно поколение инсекто-фунгицид, покриващ пълния спектър от болести и неприятели, които нападат семената на есенните култури, както в почвата, така и в началните стадии от развитието им след поникване.

Защо това е от изключително значение за производителите и имат ли нужда зимните житни от инсектицидна защита?

Както слънчогледът, царевицата, рапицата, така и пшеницата и ечемикът се нуждаят от защита от почвени неприятели - най-вече от видовете телени червеи. Фактът, че един от точните начини за определяне плътността им е с примамка от пшеница е убедително доказателство, че и тези култури са много атрактивни за тези опасни неприятели.

Каква е причината проблемът да не се осъзнава и земеделците да не са прилагали такъв тип комбиниран продукт до момента?

Основната причина е, че досега производителите са решавали частично този проблем по два начина:

  • По-висока сеитбена норма, които обаче е нож с две остриета. Защото при висока плътност на неприятелите би могло да се постигне компенсиращ ефект и посевът да е с нормална гъстота и гарнираност, но само ако разпределението на повредата е равномерно. Тогава може да очакваме житните култури да братят сравнително нормално. При положение обаче, че няма висока плътност на неприятелите, ще поникнат всички семена, в т.ч. и заложения буфер, при което посева ще се сгъсти. Това води след себе си до много други неблагоприятни ефекти, като не добро братене, слаби, силно етиолирали конкуриращи се растения. А не бива да забравяме и допълнителния разход, който е направен за излишните семена!
  • Третиране с листен инсектицид - кои са недостатъците? Един от тях е невъзможността за определяне на най-точния момент за пръскане. Изследвания на Байер, показват че листните въшки и цикадите се откриват върху младите растения още при самото поникване, като смучейки сок, могат да заразят растенията с вируси, които в последствие тотално лимитират потенциала на културата. За да се постигне нивото на защита, което Юнта Куатро осигурява, трябва да се третира с листен инсектицид още при самото поникване, при което посевът ще се отъпче много рано. Освен това, третирайки семената с Юнта Куатро се осигурява непрекъсната защита от неприятели 40-50 дни след сеитбата, което последействие може да се получи единствено от двукратно приложение на добър листен инсектицид. Винаги обаче остава рискът от пролуки, в които растенията остават незащитени поради невъзможност за влизане в полето.

Като към всичко това всичко се добави и разходът за самото третиране се налага фактът, че Юнта Куатро освен изключителна иновация е и доста атрактивен от икономическа гледна точка.

С какво Юнта Куатро допринася за по-рентабилно зърнопроизводство?

  • Ситбената норма може да се оптимизира и да се постигне перфектна гарнираност на посева. Когато се положат определеният брой семена на кв.м., може да се разчитат, че тези семена са защитени от почвените неприятели и не се налага да се залагат буфери, които освен че оскъпяват производството, могат и да причинят впоследствие проблеми.
  • Осигурява се дълготрайна и непрекъсната защита (в рамките на 40-50 дни след засяване) от въшки, цикади, житни мухи и житен бегач, без да има нужда да се прогнозира кога точно започва инвазията на съответните неприятели.
  • Растенията са с по добър тонус в резултат на благоприятния физиологичен ефект на 4-те активни вещества.
  • Не се налага огазване на посева в най-чувствителната начална фаза от развитие на растенията.
  • Ограничава се развитието на гъбни болести, понеже отворите , които неприятелите правят при повредата на растеният, са входни врати за развитието през есента на мрежести петна и други патогени.
  • Един от най-добрите фунгициди за третиране на семена, който контролира видовете главни, различните видове кореново гниене, а също и ленточната болест по ечемика.

Юнта Куатро ви дава възможност да преминете на следващото, по-високо технологично ниво на производство!