Суммит Агро – 20 години на българския пазар

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 26.01.2019      4531

Ако правиш правилното нещо и ако после го направиш отново, единственото, което може да се случи, е да продължиш напред!

Юбилейният рожден ден на компанията, една от знаковите търговски структури в агробизнеса у нас, бе отбелязан със стилно тържество в елитния Гранд хотел “Пловдив” в града под тепетата.

Събитието бе уважено от търговските партньори на компанията – дистрибутори и доставчици. Специално участие в отбелязване на кръглата годишнина взе г-н Томоаки Тецу, президент на Суми Агро Европа, чиято дъщерна фирма в България е Суммит Агро. Тук бяха представители на японските агрохимически компании Сумитомо кемикъл и индийската Шарда, част от ключовите доставчици на Суммит Агро на препарати за растителна защита за българския пазар, колеги от дружествата на Суми Агро Европа в Унгария, Словакия, Украйна. Гости на  тържеството бяха проф.Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив, проф.Вили Харизанова, декан на Факултета по растителна защита и агроекология, техни колеги, преподаватели и научни работници от АУ в Пловдив, Лесотехническия университет в София, Института по овощарство в Пловдив.

По време на деловата част широкоформатния форум г-н Тецу запозна присъстващите с някои подробности за мащабния бизнес на японския конгломерат Сумитомо Корпорейшън, част от който е Суми Агро Европа. Днес Суми Агро Европа заедно със своя партньор – италианската фирма  Sipcam, присъстват активно на 90 %  от пазарите на пестициди, торове и семена в Европа. През 2017 г. Суми Агро Европа придоби водещата испанска фирма Футуреко, производител на биологични пестициди и биостимуланти. Този сегмент се отличава възходящ тренд, всички индикатори са единодушни, че сделката е печеливша за японската компания, далновиден ход с голям хоризонт.

С голям професионален интерес бе проследен презентативният тематичен доклад на доц. Мирослав Титянов, управител на Суммит Агро в България. Той представи пред партньорската аудитория търговското портфолио на препаратите за растителна защита, което компанията ще позиционира на родния пазар през 2019 година.

Прави впечатление , че традицията на Суммит Агро през последните 7 години да надгражда с висок темп и качество за пореден път е спазена. Нещо повече. Доц Титянов информира, че през 2019 г. в пестицидното портфолио са включени 17 нови продукта – 7 хербицида, 7 инсектицида и 3 фунгицида. През тази година фирмата ще продава 5 сорта пшенични семена за посев, производство на френската селекционна къща Момонт, собственост на добре известната семенарска компания KWS.

Креативният търговски подход в сегмента торове бе анализиран от Иван Михов, продуктов мениджър семена и торове. Преди 6 години Суммит Агро направи технологичен пробив в една изключително чувствителна територия. Става дума за въвеждането в масовата практика у нас на микрогранулираните торове и технологиите за тяхното внасяне. Днес Суммит Агро е незаобиколим фактор по темата  в българското земеделие – задава дневния ред и води убедително пред всички конкуренти. В своето експозе г-н Михов информира заинтересованите присъстващи на срещата с новостите и актуалните подробности за предлаганите от фирмата течни фосфорни торове. От своя страна специалните торове в листата на Суммит Агро, съдържащи различни микроелементи, са предназначени за преодоляване на различни дефицити при храненето. Един от хитовете на японската компания за нашия пазар е Сазолен СК/Ефишънт. Балансираното съотношение урея/метилен урея реализира дълго мечтаната опция за увеличаване на листната маса на различните земеделски култури, така и за рязкото подобряване на качествените показатели на бъдещите реколти. Продуктът може да се прилага и листно, и почвено. Бързото действие е гарантирано. Конкурентната му цена е още едно предимство.

Евгения Велинова, маркетинг мениджър на Суммит Агро, представи на професионалната публика антистрес продуктите от линията Seipro, производство на компанията Футуреко, чието внедряване у нас стартира преди две години. Каиши и Шигеки вече са познати на широката професионална аудитория. През тази година предстои премиерата на още два продукта от линията – Кинактив инишъл и Кинактив фрут.

Успешният ход на Суммит Агро на българския пазар е гарантиран и през следващите години, увери доц.Титянов. Корпоративният търговски проект е с много голям заряд, автентичност и конкурентноспособност. Инструмент за управление на рисковете и добивите. Той генерира растеж и добавена стойност, сигурна печалба в производството на земеделска продукция в България.

 

Подробности за тържественото честване на юбилейния рожден ден на Суммит Агро ще прочетете в списание “Растителна защита”, брой 1/2019.