Брой 10/2018 на списание „Растителна защита”

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 11.12.2018      13876

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

За тема на последния декемврийски брой на списание „Растителна защита” за 2018 година екипът ни избра навлизането на нови вредители по растенията, които са следствие на глобалните промени в климата и нарасналия търговски обмен. Посадъчният материал, рязаният цвят, плодовете и зеленчуците, дървеният материал и почвата като хранителна среда са основните пътища за проникване на нови вредители, като най-голям е делът на вносен посадъчен материал от декоративните растения.

При провеждане на мониторинг са открити инвазивни видове като Metcalfa prunosa (Say) в растения от туя, внос от Унгария през 2004 г.; Tuta absoluta през 2009 г.; Drosophilla suzukii ( Matsumura) през 2014 г. ; Aceria kuko ( Kishida) през 2016 г. и много други, които поради благоприятните климатични условия у нас са се развили и трайно са се настанили в определени територии на страната.

В този брой ще ви запознаем подробно с цикадата Metcalfa pruinosa, с нейния произход, биология, повреди и контрол. Ще обърнем внимание и на друг добре известен вече вредител – Петнистокрилата дрозофила, която е един от малкото видове плодови мухи от род Drosophila , хранеща се върху здрави, узряващи плодове, докато те са още на растението. Проф. д-р Оля Караджова от ИПАЗР „Н.Пушкаров” в София ще сподели с читателите своя опит в участие при разработване на експресни анализи на риска за потенциални неприятели при домататите за района на Европейската и средиземноморската организация по растителна защита (ЕPPO).

През последните години на територията на България се наблюдава и масово размножаване на инвазивни плевели. Единният пазар на Европа и пътуването без граници стимулират постояният поток на инвазивни видове, в това числа и на плевелни такива. Аграрният университет в Пловдив е подготвил подробно описание на видовете инвазивни плевели на територията на страната.

В броя още е отделено специално място на условията за успешна борба с вредителите по зеленчуковите култури и на новия имунен активатор Софтгард, който е тор с изключително полезно действия за растенията.

Друг актуален проблем в интензивното земеделие е влошаването на качеството и здравния статус на почвите, ето защо от първостепенно значение е да се осъществява биоконтрол и да се индуцира устойчивост на растенията. Според д-р Цветанка Динчева от ИЗК „Марица” в Пловдив този проблем може да се разреши успешно с помощта на компост.

В настоящия брой ще откриете интресна информация за така любимото мушкато на повечето цветари. Растението не е капризно, но за съжаление се напада от различни вредители, които са описани от специалистите от ИЗК „Марица” в Пловдив.

Тъй като темата с промените в климата е всеобхватна, освен увеличено наличие на нови инвазивни видове, през последните години се говори много и за стреса при растенията, предизвикан от засушаването и големите температурни амплитуди. Толератността на селскостопанските растения към различните стресови фактори може да се повиши успешно чрез два основни подхода – селекционен и технологичен. Вторият включва прилагането на биостимуланти. В този брой ще ви запознаем с протеиновите хидролизати, които навлизат все повече в съвременното земеделие.

Приятно четене!

 

Темата

М. Лагинова – Глобалните промени в климата и нарасналият търговски обмен – предпоставка за навлизане на нови вредители по растенията

Б. Катинова, М. Лагинова Metcalfa pruinosa

И. Божилова, М. Лагинова – Мониторинг на Drosofila suzukii Matsumura

О. Караджова – Оценка на риска от неприятелите по доматите

Щ. Калинова – Инвазивни плевелни видове

 

РЗ Консултант

С. Мишева, В. Янкова – Условия за успешна борба с вредителите по зеленчуковите култури

Д. Маркова и др.  – Софтгард – органичен тор с полезно действие

 

В помощ на практиката

Ц. Динчева – Компостът – средство за растителна защита

 

Цветя

С. Мишева и др. – Болести и неприятели по мушкатото

 

Цветя

А. Василев и др. – Протеиновите хидролизати

 

Светофар

С. Мишева, В. Янкова, Д. Маркова – Вредители по кореноплодните зеленчукови култури

Х. Ботева – Отглеждане на кореноплодните зеленчукови култури

 

Събития

*** Растителното здраве – ключ за изграждане на устойчиво земеделие

*** Белхим – 5 успешни години на българския пестициден пазар!

 

Училище за специалисти

Проф. Стойка Машева –  Мани по зеленчуковите култури

 

Списание Растителна защита семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.