Агрометеорологична прогноза за месец декември

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 10.12.2018      900

През декември прогнозираните температури, около и под климатичните норми, ще поддържат в покой есенните посеви в по-голямата част от страната. Изключения са възможни при есенниците на места в крайните югозападни части на страната и по южното Черноморие. През относително по-топлите периоди, в средата на първото и през втората половина от третото  десетдневие, в тези райони е възможно да се създадат условия за краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата, но промяна във фенологичните фази на културите не се очаква.

Тази година значителна част от есенните посеви прекратиха вегетацията си неукрепнали, в начален стадий от развитието си, което поставя под въпрос успешното им презимуване. Продължителното засушаване забави сеитбата и протичането на началните фази от вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица. Вследствие дефицита на почвена влага на места есенниците не успяха да поникнат (агростанция София). Големи са различията във фенологичното състояние на зимните житни култури. Посевите с пшеница ще встъпят в зимата в различни фази: поникване, 3 лист и начало на фаза братене. Малка част от тях, предимно тези от централните и североизточните райони на страната (Павликени, Разград, Царев брод, Силистра, Провадия, Долен Чифлик) са във фаза братене, в която растенията успешно зимуват.

При рапицата преобладават посевите формирали 3-5 лист. Малък е делът на   рапичните посеви прекратили вегетацията си във фаза розетка - подходящата фаза за зимуване.   През декември прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 15°С, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, са критични за зимните житни култури във фазите поникване и трети лист, за посевите с рапица не успели да формират розетка.

Очакваните валежи през декември, в рамките на нормата, ще увеличават влагозапасите в 50 и 100 cm почвен слой.  След падналите повсеместни валежи през втората половина на ноември, на много места в страната над 50–60 l/m², бе преодолян острия недостиг на вода в горните почвени слоеве при есенните посеви.

 

Източник НИМХ