Неонекотиноидите в ЕС – съдбата им ще бъде решена на 27 април

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 23.04.2018      11791

Ако бъде приета забраната за употреба на трите неоникотиноида в ЕС (клотинидин, имидаклоприд и тиаметоксам) на открито, базирана на последната оценка на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), в края на април, то тя ще засегне значително и големите производители на захарно цвекло в Европа.

По предложение на Европейската комисия, която изрази своето окончателно мнение за прекратяване на открито на използването на трите спорни вещества от групата на неоникотиноидите в ЕС, на 27 април, 2018 г. ще се вземе окончателно решение за тяхната съдба.

Доклад на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA)

В края на февруари 2018 г. Европейският орган по безопасност на храните предостави на обществеността подробен нов доклад, според който използването на открити площи на клотинидина, имидаклоприда и тиаметоксама, води до увеличаване риска за намаляване популациите на дивите и медоносните пчели. В случай, че забраната бъде гласувана и приета, трите химични вещества ще бъдат напълно ограничени за употреба в селското стопанство. В съобщението на Европейската комисия се казва още, че употребата на трите инсектицида вероятно няма да засегне изполването им в оранжерии.

Опасност за европейското захарно цвекло

Забраната за неоникотиноиди ще засегне значително големите производители на захарно цвекло в Европа,  като Германия, Полша, Австрия, Франция, Испания, Чехия и Испания. Все още няма алтернативни инсектициди за третиране на вредителите по захарното цвекло.  Освен това цената на европейското захарно цвекло е изключително ниска и е под производствените разходи,  също така отпаднаха и квотите за производство на тази ценна суровина. Това кара много от земеделците да съкращават площите си, заети с тази култура. В момента един тон от захарното цвекло на световните пазари се търгува за около 360 евро. От друга страна вносът на преработена захар и захарно цвекло в ЕС, особено от трети страни  (като всички страни, членки на Споразумението Меркосур) през последните години се увеличава. “Вносът от трети страни с  по-ниски стандарти в селското стопанство се увеличава. Това ще се случи и със земеделски култури като царевица, рапица и картофи“, заяви Кристиан Щокмар, председател на Австрийската асоциация за растителна защита (IGP).

 

Още по темата:

ЕС отлага гласуването на неоникотиноидите

През ноември се очаква официалното становище на ЕС за неоникотиноидите

Само науката може да реши безпристрастно конфликта между пчеларите и фермерите, но последната дума ще е на Европейския съюз! Част I

Само науката може да реши безпристрастно конфликта между пчеларите и фермерите, но последната дума ще е на Европейския съюз! Част II