Пролетна грижа за пщеницата и ечемика

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 13.02.2018      1393

Недостигът на микро и макроелементи при пшеницата и ечемика през пролетно-летния период на вегетация довежда до по-ниски добиви с влошено качество. Растежа на културите се забавя и те изостават силно в своето развитие.

Недостигът на манган, цинк и мед се проявява при едни и същи условия: при богати на хумус, песъчливи, рохкави почви, при висока pH-стойност, при суша или при студ и влага.

Липсата на манган се изразява чрез оцветяване в жълто на листата, черни точки по листото, светлозелени жилки между основните артерии, влошаване на качеството.

Недостигът на цинк се изразява чрез хлоротични ивици, оранжево оцветяване, свит растеж, малки листа.

Дефицитът на мед се изразява с усукан флагов лист и усукани по-млади листа, спираловидни и увиснали върхове на листата, (частично) празни пъпки/класове, лошо зърнообразуване, свити растения.

Балансираното хранене на пшеницата и ечемика трябва да включва листно подхранване с необходимите им микроелементи в усвоима форма, както и макроелементи в количества достатъчни за активация на процесите на обмяна на веществата.

И през стопанската 2018- та производителите на пшеница и ечемик ще могат да разчитат на екипа и продуктите на Лебозол България- специалистът в листното хранене.

 

Какво предлага портфолиото на компанията?

Продуктът Микс за житни СК е течна смес на микроелементи с мед, манган, цинк и магнезий. Прилага се в доза между 150 и 200 мл/ дка, а като резултати след третирането може да очаквате залагане на по-висок добив, по-здрави растенията, снабдяване с необходимите микроелементи и повишено съдържание на протеини.

Друга възможност е подхранване с КвадроС СК - течна смес на микроелементи с мед(Cu), манган(Mn), цинк(Zn) и сяра(S). Приложен листно в доза между 75 и 150 мл/дка осигурявате снабдяването на растенията със сяра, за да се усвоят основните торове и като резултат ще се радвате на здрави растения, добър и качествен добив.

В грижите за житните култури може да разчитате и на друг продукт на Лебозол- Трипъл СК. Той е със съдържание на мед, манган и цинк, с акцент върху Манган. Прилага се в доза 75 до 100 мл/дка. Друга алтернатива е третиране с ТриМакс СК - течна смес на микроелементи с мед, манган и цинк, с максимално съдържание на трите елемента. В доза между 100 и 150 мл/дка, продуктът допринася за стабилен добив, качествено зърно и високо съдържание на протеини.

Всички изброени по-горе продукти се прилагат във фаза братене до начало на вретенене.

Във фаза изкласяване от Лебозол България предлагат няколко високоефективни решения: Амониум ТС 200- разтвор на азотен тор със Сяра. Прилага се в доза от 300 до 500 мл/дка. ВИТАЛоСол Gold CK е течна смес на микроелементи с мед(Cu), манган(Mn) и високо съдържание на Сяра(S). Приложен в доза от 150 до 300 мл/дка той увеличава добива и качеството на продукцията. С Нутриплан 36, в доза  500 мл на декар може да повишите хлебопекарните показатели на пшеницата и съдържанието на протеините.

Гарантирайте си предвидими резултати през пролетната кампания 2018 и се доверете на продуктовата листа на Лебозол България и експертното мнение на специалистите й.