Брой 10/2017 на списание „Растителна защита“

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 22.11.2017      13498

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

В края на месец ноември ще излезе от печат последният за тази година брой 10/2017 на списание „Растителна защита“. Темата на броя са актуалните проблеми пред лесозащитата. В този брой ще ви запознаем с фитосанитарното състояние на горите на територията на Югозападното държавно предприятие в Благоевград през 2017 г., както и с увеличаването на числеността на короядите, които са едни от основните вредители в нашите иглолистни гори. Четете още за опасните патогени по бора и за новите методи за ограничаване на разпространението на черния имел в горските екосистеми и овощни култури.

В края на годината ще се срещнете и с непознатата култура за нашето земеделие и кухня – артишок (Cynara scolymus). Традицията в употребата му е дълга и датира от древните египтяни, гърци и римляни. Отначало се е използвал като храна от природата, но в последствие артошкът е култивиран и днес се смята за полезен и богат на биоактивни съединения зеленчук.

Ерофидните акари са изключително растителноядни, нападащи едногодишни и многогодишни растения, треви, храсти и дървета. Притежават висока видова специфичност по отношение на гостоприемника, според проф. д-р Вили Харизанова и доц. д-р Атанаска Стоева. Вниманието към тях освен на преките повреди, в резултат на храненето им, се дължи и на ролята им като вектори на фитопатогени, и по-специално растителни вируси. Интресното е, че ериофидните акари могат да бъдат и полезни от гледна точка на растителната защита, защото се използват за контрол на плевелите в  земеделските площи.

В новата ни рубрика „иновации“ ще ви разкажем за едно от най големите изложения за храни в света и за бъдещето на хранителните навици и домашни ферми.

В рубриката „светофар“ ще разберете кои са болестите по време на съхранение на плодовете и гроздето през есенно-зимния период.

В този брой ще представим и новата система на Ариста ЛайфСайънс от най-висок клас за защита на лозата. Главният редактор на списание „Растителна защита“ Весела Шишкова разкрива защо модернто българско земеделие се нуждае все повече от експертно присъствие и високи професионални компетенции.

Тематата на вложката за биостумуланти, която излиза заедно с книжното тяло на списанието – Биостимулантите –Биоторове за органично земеделие.

 

ТЕМАТА

Н. Стоянов – Актуални проблеми пред лесозащитата – SOS корояди

П. Мирчев и др. – Рискове от силното разпространение на боровата процесионка в България

М. Георгиева, С. Хлебарска– Dothistroma pini – опасен патоген по бора

З. Сталев – Нови методи за ограничаване разпространението на черния имел в горските екосистеми и овощните култури

П. Матева –Фитосанитарно състояние на горите на територията на Югозападното държавно предприятие в Благоевград през 2017 година.

 

НЕПРИЯТЕЛИ

А. Стоева, В. Харизанова – Ериофидните акари само вредни ли са?

 

ИДЕА

Б. Аранаудов и др. – Артишокът непозната и нетрадиционна зеленчукова култура

 

ИНОВАЦИИ

Н. Иванова –  Fruit Logistica – плодовете и зеленчуците като иновативни продукти

Храна на бъдещето

Сглоби си сам ферма

 

СВЕТОФАР

Т. Величкова – Болести по време на съхранението на плодовете и гроздето

 

СЪБИТИЯ

*** – Ариста ЛайфСайънс позиционира: Нова система от най-висок клас за защита на лозата

В. Шишкова – Модерното българско земеделие се нуждае все повече от експертно присъствие и високи професионални компетенции

 

УЧИЛИЩЕ ЗА СПЕЦИАЛИСТИ

Проф. Андон Василев и др.  – Биоторове за органично земеделие

 

Списание Растителна защита семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.