Винарните ще бъдат новата туристическа атракция на България

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 25.10.2017      1279

Инициативата Сподели България” ще развиe концепта за “бавен” (слоу)* туризъм в България, чиято идея е свързана със запазването на традициите и културата на регионите, като на преден план се извежда популяризирането на местна храна, вина и обичаи. На пресконференция, проведена на 23.10.2017 г. Министерството на туризма и Министерството на земеделието решиха да си подадат ръка в общ проект, който ще рекламира страната ни като дестинация за винен, кулинарен и културо-исторически туризъм.

Проектът „Сподели България”  ще спомогне за превръщането на България в дестинация за четири сезона. През последните години все повече  се създават винарни с места за дегустации и отсядане. Много от тях са разположени в близост до известни туристически забележителности, което позволява пакетирането им в общ туристически продукт и предлагането им като места за отдих не само на български, но и на чуждестрани туристи.

„Винените и кулинарни дестинации са важни не само за туризма, а и за българските производители. Те ще дадат възможност уникалните родни вина и продукти да достигнат до повече потребители, включително и чужденци“, каза на срещата министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Освен осигуряването на нови пазари  за българските производители, започна и обсъждането на 12-те винено-кулинарни дестинации, които ще посрещат гости и ще се грижат за доброто име на страната ни. Дестинациите ще бъдат първо предложени за обществено обсъждане с всички заинтересовани страни – хотелиери, туроператори, производители на вино и храни, общини, преди да бъдат окончателно обявени.

Министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза, че дестинациите ще бъдат дигитализирани и включени в платформата „Аз обичам България”, която рекламира 100-те национални туристическа обекта.

През последните години България изгражда успешно имиджа си на винена страна. Това доказва и стремежът й да работи активно по някои специфики, които касят световното винопроизводство в рамките на международната организация по лозата и виното. При закриването на 40-я юбилеен конгрес на лозата и виното, проведен през лятото, председателят на Националната лозаро-винарска камара в България Радослав Радев подкрепи идеята за разработването и интегрирането на специалиен QR код. Благодарение на него българското вино ще бъде  добре разпознаваемо в целия свят.

 

* Терминът „слоу туризъм" възниква в Италия през 80-те години на миналия век. Идеята е да се популяризира местното традиционно производство като антипод на все по-налагащото се бързо хранене (fast food) и свързаните с него социално-икономически проблеми. По-късно, в началото на 2000 година, движението се обособява в две направления – „Бавно хранене" (slow food) и „Бавен туризъм" (slow tourism). В България инициативата остава слабо позната до 2004 г., когато държавата ни се присъединява към младежкото движение на Slow food, с което става част от тази международна неправителствена организация, бореща се за запазване на местните кулинарни традиции. В последните години все повече се налага и slow tourism като концепция за пътуване и развлечение.