Опасeн неприятел “помита” чимшира

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 19.05.2017      3960

Ако забележите, че чимширът жълтее, със сигурност ви е сполетяла сериозно беда. В него се е настанила чимшировата пеперуда. Опасен неприятел, произхождащ от Източна Азия, проникнала в Европа през 2007 г. и много бързо се настанила в много страни – Италия, Русия, Чехия, Унгария, Швейцария, Австрия, Белгия, Румъния, Словения, Словакия, Франция, Турция и Великобритания.

Разпространява се с посадъчния материал, но дори чимширът ви да си отдавна във вашия двор, не е гаранция, че няма да го “посети” този неприятел. Защото пеперудата му има способността да прелита на големи разстояния – 10 км за нея не е препятствие. Смята се, че търговията с посадъчен материал по интернет е един от пътищата за навлизане на неприятеля в Европа.

Неприятелят е пеперуда, обикновено бяла, блестяща, с тъмнокафява ивица по края на крилата. Разпери ли ги, размерът й е 4 см. Гъсениците са светлозелени с характерни черни шарки с бели петна, с космици и черна блестяща глава.

Вреди гъсеницата. Храни се с листата на чимшира, отначало по краищата, а по-късно ги унищожава напълно. Първоначално повредите се забелязват като петна по листата. Откриването на гъсеници в млада възраст е доста трудно, тъй като се хранят между листата. Затова е необходимо да се разтварят храстите и гъсениците да се търсят в средата. След трета възраст те се преместват и върху листата от горната част на чимшира и могат да се забележат по-лесно. Какавидите са трудно откриваеми (светлозелени в началото), защото са скрити между листата. Яйцата са разположени на групи с размери 1-3 мм, покрити са с прозрачна бяло-жълтеникава ципа. Пеперудите през деня се крият в чимшира или в растения, разположени близо до него.

Механична борба

Ефективна мярка за контрол е ръчното събиране на гъсениците, което трябва да се извършва на всеки 2-3 дни. При по-големи насаждения: алеи, паркове може да се използуват прахосмукачки.

Химична борба

Използуването на контактни инсектициди (Нуреле Д - 0,1%) е много ефективно, но не е подходящо в обществени паркове и градини. Биоинсектиците на база Bacillus thuringiensis var. Kurssaki имат добро действие и щадят околната среда.