Екскориоза по лозата (Phomopsis viticola)

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 27.04.2017      12165

 При наличие на повече валежи и увличаване на дневните температури в периода от набъбване на пъпките до втори и трети лист  се наблюдва развитието на болестта екскориоза по лозата.

Причинител на екскориозата по лозата е гъбата Phomopsis viticola Sacc., която напада главно зелените части на лозата, но признаци се появяват и по едногодишната и многогодишната дървесина. Гъбният патоген се запазва в пъпките като мицел и в леторастите като пикнидии (малки черни точки с размер 0,5-1 мм), където презимува.

Болестта напада пъпките в основата на летораста и те не успяват да се развиват добре. Леторастите са слаби, със скъсени междувъзлия, листата са дребни, деформирани с некротични петна. В основата на леторастите се развиват малки, тъмни петна, които по-късно се сливат, изсветляват и придобиват елипсовидна форма. На мястото на повредата, кората се разкъсва, леторастите се пречупват от вятъра и тежестта на грозда. Заразените съцветия преди цъфтеж изсъхват. Най-характерни са признацити в края на вегитацията, когато кората на заразените леторасти побелява, напуква се и започва да се лющи. По гроздовете болестта екскориоза се развива по ресите, преди да цъфнат, като причинява изсъхване.

Старатегия за контрол на вредителя:

Посадъчен материал за размножаване трябва да се взема само от здрави лози. Нападнатите от на екскориоза части на лозата задължително трябва да се изрязват и изгарят, а инструментите, с които е извършено изрязването, е необходимо да се дезинфекцират. Резитбата на лозите трябва да се извършва рано, преди сокодвижението.

Разрешени продукти за растителна защита:

ВЕРИТА ВГ - 200 г/дка (0,2 %).  Прилага се от фаза "разпукване на пъпките" до фаза "вторите листа са отворени". Количество работен разтвор: 40-100 л/дка. Максимален брой приложения за вегетация: 3. Интервал между третиранията: 10 дни.

ДЕЛАН 700 ВДГ - 0,05 % (50 г/дка); КУМУЛУС ДФ – 750 г/дка; МИКАЛ ФЛАШ 300 г/дка (0,3 %). Прилага се във фенофаза "пеперуда". Количество работен разтвор: 30-100 л/дка. Максимален брой приложения за вегетация: 1.

МОМЕНТУМ ЕКСТРА ВГ 300 г/дка. Прилага се от фаза "начало на набъбване на пъпките " до фаза "отворен четвърти лист". Максимален брой приложения: 3, интервал между приложенията: 12-14 дни. Количесто работен разтвор: 40-100 л/дка. Забележка: При сушене до стафиди, се концентрират остатъчни количества.

ПАСОДОБЛЕ 70 ВГ 200 г/дка

ПЕНКОЦЕБ 75 ВГ 210 г/дка. Прилага се от фаза "начало на разпукване на пъпките" до фаза "зърната формират цвят." Максимален брой приложения: 4, интервал между приложенията: 7 дни Количество раб. р-р 40-100 л/дка.

СОЛОФОЛ 188 г/дка. (за десертни и винени сортове). Прилага се от ,,мъхеста фаза": ясно се вижда кафяв мъх до фаза вторите листа са отворени. Максимален брой приложения: 2.

ТИОВИТ ДЖЕТ 80 ВГ 1250 г/дка. Прилага се от фаза "разпукване на пъпки": ясно се виждат зелени върхове на леторасти до фаза "плодът е готов за беритба" (ВВСН 09-89). Максимален брой приложения: 8. Минимален интервал между приложенията: 10. Количество работен разтвор 20-100 л/дка.

ФОЛДЪР 80 ВГ 187,5 г/дка. Прилага се във фаза "начало на разпукване на пъпките". Максимален брой приложения: 2, интервал между приложенията: 7 дни. Количесто работен разтвор: 30-100 л/дка. Забележка: Да не се консумират лозовите листа от третираните насаждения.

ФОЛОУ 80 ВГ 187,5 г/дка винени сортове. Прилага се преди поява на първите симптоми, според прогнозата на заболяването. От фаза на културата "разтворени пет листа". Максимален брой приложения: 8, интервал между приложенията: 10-14 дни. Количесто работен разтвор: 40-100 л/дка.

ФОЛОУ 80 ВГ, ФРИЛЪР 80 ВГ, ФЛОУСТ 80 ВГ – 187, 5 г/дка.

За повече информация относно разрешените препарати за растителна защита при екскориоза по лозата може да видите ТУК

 

Вижте още:

Растителнозащитни грижи при овощни култури, лоза и зеленчуци през април