Международен салон по земедлеие SIA 2014 в Париж

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 03.04.2014      820

Повече от 50 години във френската столица се провежда международен салон по земеделие, където разбира се френското присъствие е основно, но събитието се фокусира и върху международното участие. Първоначално салонът по земеделие е място, където се срещат хора предимно с интреси в областта на животновъдството, но постепенно мащабите се разрастват и обхващат всички останали области на земеделието. Тазгодишният салон се провежда от 22 февруари до 2 март 2014 година и е разделен на 4 основни сектора: животновъден сектор, продукти и гастрономия, култури-растения -природа-начин на живот, и земеделски услуги и професии. Българското участие е в сектор продукти и гастрономия като целта на националното представяне е да се промотира българската продукция, за да може да достигне до френски вериги магазини. Акцент в българското представяне са основно биологично произведеното кисело мляко, млечни продукти и вина. Свои продукти представиха фирмите „Арониада”, „Damacena”, „Зорница Къмпани”, „Тракийска изба”, винарска изба „Манастира”, „Джем и Джем” ООД, „Болярка ВТ” АД, „Олинеза” ООД, „Биосет” ООД„Мая-Дий” и винарска изба „Братя Минкови”.

Лично министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри щанда на България на Международния салон по земеделие SIA 2014 в Париж, където в рамките на посещението си се срещна с министъра на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите на Франция Стефан Льо Фол. Двамата министри обсъдиха въпроси от взаимен интерес, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика на двете страни.

В рамките на посещението си в Париж министър Греков проведе интересна среща и с президента на Земеделската камара на Франция Ги Васьор. Проф. Греков подчерта, че проявява интерес към дейността и опита на Френската земеделска камара и по-специално по отношение на подпомагането на земеделските стопани. Президентът на камарата запозна българските си гости с функциите и ролята на Националната земеделска камара.