Винария 2017

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 05.03.2017      959


На  Винария 2017 точно 83 вина бяха отличени от международната комисия с медали. 50 от тях станаха носители на златни отличия.

Най-много призове получи Вила Ямбол - 9 златни и 4 сребърни медали.

 

По традиция на Винария студенти от специалностите Технология на виното” и  Технология на ферментационните продукти” от Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара.

За първи път бе присъдена награда - Препоръчано вино от местен сорт. За победител бе обявено бяло вино от сорт червен мискет, производство на изба Карабунар. Специалната награда за принос в развитието на лозаро-винарския сектор бе присъдена на инж. Коста Костов от Винпром Сандански за 50-годишния му опит в областта.

Най-много призове получи Вила Ямбол - 9 златни и 4 сребърни медали, с което спечели приза на Националната лозаро-винарска камара - Бъчва на годината.

 

Златен ритон и златна фиала:

Златен Ритон за бяло вино от последна реколта - Кабиле шардоне & совиньон блан на Вила Ямбол.

За бяло вино от по-стара реколта бе отличено Chardonnay Elenovo на Едоардо Миролио.

В категория Розови сортови и купажни вина от последна реколта бе отличено Gradn Prix Golden Rhithm Rose на Черноморско злато.

Златен Ритон спечели за първи път в своята история винарска изба Оряховица за розе от по-стари реколти - Gaetan Rose.

Златен Ритон при червените вина от последна реколта бе даден на Villa Marvella каберне фран на Черноморско злато.

В категория Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти Ритонът бе връчен на Rubaiyat Red Blend на Винекс Преслав.

Златна фиала получи изпълнителният директор на Винпром Пещера - Пламен Байков, за гроздова ракия Пещерска мускатова.