Великобритания започна процедура по гласуване за излизане от Европейския съюз

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 05.02.2017      1145


Британските политици от Камарата на общините гласуваха законопроекта за стартиране на излизането на Великобритания от Съюза със доминиращите 498 гласа за и само 114 против. Следва да се произнесат и депутатите от Горната камара на парламента (Камарата на лордовете), за да може Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор, който регламентира процедурата по напускането на Европейския съюз. Напускането ще се отрази сериозно и на селскостопанския сектор в цялата Общност, предвиждат експерти.

 

След референдума от миналата година през юни британците дадоха ход на процедурата по излизане от Европейския съюз. Първият етап на гласуването мина успешно за радост на всички привърженици на отделянето на Великобритания от Съюза. С доминиращо мнозинство от 498 гласа срещи 114 против Камарата на общините обяви ясно своята позиция. Следващата стъпка е влизането на законопроекта в Камарата на лордовете, чието решение ще предопредели действията на министър-преседателя на Обединеното кралство Тереза Мей. Консервативното правителство изявява желание напускането на ЕС да бъде окончателно прието до началото на месец март, за да се впише в поставения от самата Тереза Мей краен срок за задействане на процедурата, който е 31 март.

Някои от членовете на Камарата на общините, които са проевропейски настроени, твърдят че ще се опитат да включат поправки в законоппроекта, които да смекчат очакваните икономически промени, свързани с напускането на островната държава от лоното на Европейския съюз. 


Още по темата:

Европейският съюз смята да намали субсидиите в земеделието