Три боровинкови дни и нощи

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 29.07.2016      2124

Фестивал на боровинките се организира за трети път край хижа "Амбарица" в Троянския Балкан.

Фестивалът започва тази вечер (29 юли) и ще продължи до неделя вечерта (31 юли), той е единственият по рода си високопланински празник на боровинките в Национален Парк „Централен Балкан”. Събитието се провежда на доброволни начала и целта му е както популяризирането на сладките горски плодове, така и финансова подкрепа за хижа Амбарица.

Освен диви боровинки, организаторите са предвидили много игри, кръжоци, музика, приготвяне на традиционните Амбрашки мекици с най-вкусното сладко от горски боровинки и страхотно забавление.

Как да стигнем: Всички варианти включват 4 часов преход в планината, по маркирана и отъпкана туристическа пътека, започваща от местността „Смесите“, с. Черни Осъм, община Троян.

С автомобил: Най-лесно до фестивала се стига с кола. Пътува се до с. Черни Осъм, община Троян, като крайна точка за автомобилите е местността ‘Смесите“. Когато стигнете до местността „Смесите” е време да паркирате автомобилите си и да продължите пеш. От там започва и маркираната туристическа пътека, която след приблизително 4 часова разходка във вековните троянски гори, ще ви изведе на хижа Амбарица. Пътеката ще бъде допълнително обозначена с табелки за „Фестивал на Боровинките“. Координати и допълнителна информация за прехода до хижа Амбарица, ще бъдат публикувани допълнително.

С автобус: Може да пътувате с автобус – първо до гр. Троян, а от там с втори автобус до с. Черни Осъм. От с. Черни Осъм до местността „Смесите“ има 3 км път по асфалтово шосе. От там започва и маркираната пътека, която след приблизително 4 часа ще ви изведе на хижа Амбарица.

Разписание на автобус гр. Троян – с. Черни Осъм от Автогара Троян:

В работни дни: 05:40; 06:05; 07:10; 08:10; 10:10; 12:10; 13:10; 14:20; 17:10; 18:30

Събота и Неделя: 07:10; 11:10; 16:15; 18:10

На стоп: До гр. Троян и от там до с. Черни Осъм и местността “Смесите”.