Международен ден на река Дунав

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 29.06.2016      1733

По инициатива на Международната комисия за опазване на река Дунав, всяка година на 29 юни се провежда мащабна информационна кампания по повод отбелязване на Деня на река Дунав, една от най-големите речни системи в Европа, чиято делта е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. На тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав.

14 държави, обединени в грижите си за рекатa, честват Деня на Дунав под мотото „Бъди активен!“. Целта на кампанията е повишаване на общественото съзнание относно съхраняването на водите на река Дунав, за да могат и бъдещите поколения да се наслаждават на това природно богатство.

Басейнова дирекция „Дунавски район“, Изпълнителна агенция по околна среда и регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Във Видин ще отвори врати работилница по приложни изкуства, като акцент ще е рисуването с цветен пясък. В Лом ще се проведе традиционната екологична акция за почистване на брега на реката, кулинарно изложение и арт-работилница на брега. В Козлодуй за Деня на Дунав ще има образователни инициативи по време на пътешествие с „Радецки“. В Оряхово деца ще творят върху речни камъни. Празник на река Дунав за поредна година ще бъде организиран в село Байкал, община Долна Митрополия. За първи път тази година се организира Фестивал на Дунав в Белене с много концерти, кулинарни състезания, художествени надпревари. По повод 29 юни млади еколози ще посетят пречиствателната станция в Свищов. Регата, кулинарен фестивал, награждаване на победителите в конкурса за мултимедиен проект са само част от инициативите в Русе. Традиционният празник на кайсията и много културни прояви ще има в Тутракан, а в Силистра също организират голям празник с много културни инициативи.

Дунав

Дунав преминава през 10 държави, събира води от още 9 и така свързва общо 19 държави и 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова, Украйна, Швейцария, Италия, Полша, Македония и Албания.

Дунав и прилежащите му територии са местообитание на множество растителни и животински видове. Голям е броят и на птиците, които живеят край река Дунав. Над 45 вида сладководна риба плуват в нейната делта. Влажните зони на река Дунав осигуряват не само дом и прехрана на многобройните животински видове. Те имат важната роля да спомагат за естественото пречистване на част от водите на реката.