Празник на черешата 2016

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 17.06.2016      2392

И тази година Институтът по земеделие в Кюстендил и община Кюстендил очакват своите гости в края на юни, за да им покажат разнообразието от сортовете череша, характерни за района. Фолклорната и художествена програма включва демонстрация на занаяти, редене на пана с череши, както и безплатна туристическа обиколка в град Кюстендил. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

От 24 до 26 юни в Кюстендил ще се проведе празник на черешата, който традиционно представя кюстендилския край като Овощната градина на България.

Първият ден ще премине под надслов - „Черешата в занаятите”. Десетки занаятчии от цялата страна ще подредат свои изделия в Градската градина. Ще бъдат изложени произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.

Паралелно с това ще се проведе и фолклорния празник “Черешчица род родила”. Богатата художествена програма  е посветена на магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор.

Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона.

Всяка година партньор на Общинате е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Директор на института е проф. д-р Димитър Домозетов, председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.

Накрая ще се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат.

ПРОГРАМА

24 ЮНИ (ПЕТЪК)

Градинката пред Община Кюстендил

15:00 – Изложение и демонстрация на занаяти

16:00 – Редене на пана с череши

17:30 – Забавна програма и игри с череши – „Мама, татко  и аз”

ХГ „Вл. Димитров-Майстора”

18:00 - Изложба с творби на студентите от  НХА, участници в Пленера в с. Шишковци

Площад „Велбъжд”

 19:00  - Празничен концерт

25 ЮНИ (СЪБОТА)

Градинката пред Община Кюстендил

9:00 – Вело-поход до село Раждавица. Кратка туристическа обиколка с велосипед за разглеждане на плодородните места в подножието на Конявската планина.

10:00 – Изложба-базар на череши и черешови произведения

*Изложение на занаятчии и производители

*Арт-работилници за деца

11:00 – Официално откриване на празника

*Представяне на перспективни сортове череши за страната и района от Института по земеделие – Кюстендил

*Конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд

* Конкурс за най-оригинално занаятчийско произведение на тема череша

12:00 – Фолклорен празник „Черешчица род родила”

14:00 – Безплатна туристическа обиколка в град Кюстендил (туристическа обиколка с гид до обектите: Община Кюстендил,Катедрален храм  „Успение Богородично“, Килийно училище, Пиргова кула, Римски терми, джамия „Ахмед бей“, Чифте баня, Дервиш баня, Художествена галерия „Владимир Димитров–Майстора“, Къща музей „Димитър Пешев“,Регионален исторически музей)

15:30 – Обявяване на резултатите от конкурса за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд

16:00 – Безплатна туристическа обиколка в град Кюстендил (туристическа обиколка с гид до обектите: Община Кюстендил, Катедрален храм „Успение Богородично“, Килийно училище, Пиргова кула, Римски терми, джамия „Ахмед бей“, Чифте баня, Дервиш баня, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Къща музей „Димитър Пешев“, Регионален исторически музей)

17:00 – Туристически маршрут до лесопарк „Хисарлъка“. Посещение на Акропола на Пауталия.

26 ЮНИ (НЕДЕЛЯ)

Градинката пред Община Кюстендил

10:00 - Фолклорен празник „Черешчица род родила”

*Изложение на занаятчии и производители

*Арт-работилници за деца – редене на вешала и пана

11:00 – Кулинарна надпревара „Череши в кухнята”

12:30 - Фолклорен празник „Черешчица род родила”

Още по темата:

Институт по земеделие в Кюстендил