Колко струва Монсанто?

Автор(и):  Нора Иванова, Редактор Растителна Защита /РЗ/
Дата: 23.05.2016      2068

Слуховете, че немският химически концерн Байер смята да купи  америкаснката компания Монсанто, вече са факт. Новият главен изпълнителен директор на Байер Вернер Бауман подготвя най-голямата сделка за придобиване на друга фирма в историята на агро бизнеса в Европа. През послдените години се наблюдава тенденция за окрупняване и създаване на олигополни пазари, зaнимаващи се с препарати за растителна защита и сортове семенаПри приемане на офертата от страна на американците, Байер ще се превърне в безспорен световен лидер, не само в растителната защита, но и в бизнеса със семена. CropScience, агро сегмента на Байер,  ще увеличи продажбите си от сегашните 10.4 до 24 милиарда евро годишна печалба. Така земеделската част на немския концерн ще поеме водещата роля в бъдещето развитие на фирмата.

Миналата седмица беше проведена неформална среща между представители на Монсанто и Байер, които официално потвърдиха воденето на финансови преговори, в рамките на бъдеща сделка по сливане на двата агро гиганта. "В отговор на последните медийни съобщения, Monsanto Company съобщава, че е получила доброволно и необвързващо предложение от Bayer AG за потенциалното придобиване на Monsanto, което подлежи на надлежна проверка, регулаторно одобрение и други условия", съобщават от американската компания. Предложението ще бъде първоначално проверено от няколко американски финансови институции - US-Banken Morgan Stanley, Ducera Partners, New Yorker Kanzlei Wachtell, Lipton и Rosen & Katz.

В момента Монсанто е пазарно оценен на приблизително 42 милиарда долара. В случай на пристъпване към сделка, Байер предлага да плати 60 милиарда долара или около 53 милиарда евро. За да финансира сделката, Bayer обмисля продажба на дялове, емитиране на акции или освобождаване от активи. Възможно е дори да продаде фирмата си за медикаменти за ветиринарство. Компанията вече е тръгнала да осъществява плановете си и продава своя дял в компанията си за пластмаси Covestro AG чрез първично публично предлагане, а през 2014 г. придоби медикаментите без рецепта на Merck & Co. Досега най-голямото сливане в немската компания е точно преди 10 години, когато Schering беше купена за 17 милиарда евро.

При приемане на офертата от страна на американците, Байер ще се превърне в безспорен световен лидер, не само в растителната защита, но и в бизнеса със семена. CropScience, агро сегмента на Байер,  ще увеличи продажбите си от сегашните 10.4 до 24 милиарда евро годишна печалба. Така земеделската част на немския концерн ще поеме водещата роля в бъдещето развитие на фирмата. Това сливане “ще доведе до укрепването на глобална, основана на научни иновации компания с водещи позиции в интергираната агробизнес среда”, уточняват от Байер.

Монсанто наскоро обяви 15 милиарда долара оборот, като от тях 3,5 милиарда оперативна печалба и 2, 3 милиарда нетна печалба.  От общият оборот приблизително 2/3, което се равнява на 10, 2 милиарда долара се падат на бизнеса със семена. Американската фирма все още е лидер в производството на семена и провеждането на генни изследвания, за разлика от слабото си влияние при препаратите за растителна защита.

Голямо, по-голямо, най-голямо

Вълната на сливания на водещи агро компании започна миналата година, когато Монсанто на два пъти се опита да влезе  на европейския пазар чрез евентуално закупуване на конкурента си Синджента. Междувременно в началото на 2016 г. швейцарската компания Syngenta AG се продаде на държавната китайска земеделска компания ChemChina за около 43 милиарда долара. В момента регулаторните органи разглеждат сливането на стойност 130 млрд. долара между Dow Chemical Co. и DuPont Co., което се осъществи в края на миналата година. 

Още по темата:

Монсанто планира да елеменира основния си конкурент в Европа - Синджента

Монсанто

Байер