Конгрес на младите фермери в Брюксел

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 07.04.2016      1590

Млади фермери ще представят България на Третия Европейски конгрес на младите фермери, който се провежда в Европейския парламент в Брюксел на 6-ти и 7-ми април 2016 г. Производителят на мед Петко Симеонов, който бе отличен с националната награда за проекта си за подвижно пчеларство и интегрирана система за управление на пчелните семейства, ще участва в състезанието за Европейската награда.

Организатор на Европейския конгрес на младите фермери е групата на Европейската народна партия в ЕП, чиято цел е да създаде платформа за обмен на добри практики и опит в областта на земеделието като привлича предимно млади стопани. Други редовни участници на тези традиционни срещи в Брюксел са представители на агробизнеса и земеделските институции на национално ниво. Тази година се очакват да се включат около 200 фермери от общо 17 държави-членки.

Българските представители са победители в националния конкурс за Европейската награда за млади фермери, организирана и връчена от евродепутата Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) през 2015 г., в партньорство с Министерство на земеделието и храните и Националната служба за съвети в земеделието. Младите стопани ще се състезават за Европейската награда в три категории: най-добър, най-иновативен и най-устойчив.