Полски мишки търсят храна в овощните градини

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 28.02.2016      1594

Ако установите, че кората около кореновата шийка на овощните дървета е изгризана, а на някои е изгризан и камбият, това са повреди, причинени от мишките. Тяхното нашествие през миналата година бе масово в овощните насаждения, които силно са заплевелели (буренясали).

Мишките в овощните градини се изхранват с изобилната тревна растителност или с многобройните окапали червиви плодове до настъпването на зимните студове, даже и след падането на снега. Те започват да се хранят с кората на кореновата шийка и на корените, след като преминат зимните студове, когато тревната растителност е суха, а окапалите плодове вече са изгнили. Най-голяма вреда на овощните растения причиняват през периода януари-края на март.

Трябва внимателно да преглеждате овощните си градини. Ако откриете колонии от мишки, незабавно отстранете мулча - сухите листа и треви в реда, чрез окопаване или изораване. В дупките поставете отровни примамки. Пригответе ги със сварени до омекване царевични или пшенични семена и ги смесете с цинков фосфид (30 г цинков фосфид на 1 кг царевица или пшеница). Примамките поставете около стволовете и в отворите на дупките. Задължително е да ги покриете, за да не се отровят птиците.