Чеснова муха – Suilia lurida

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 28.02.2016      9089

При първото затопляне на времето през февруари, щом 6-7 дни температурата надвиши 10°С, се очаква летежът на мухата. Това съвпада и  с появата на домашната муха. Чесновата муха прилича на нея, но е космата и с ръждивокафяв цвят.

Възрастните на чесновата муха прелитат ниско или пълзят върху почвената повърхност, като избират слънчеви, припекливи места. Мухите снасят по 1 яйце около основата на растенията или върху почвата в непосредствена близост с тях. Предпочитат здравите и по-добре развити  растения - с 2-3 листа и високи 10-15 см. По-силно е нападението на площи, обилно наторени с оборски тор. След излюпването ларвите се вгризват в централния лист на младото растение и се насочват надолу към неоформената луковица. Листът увяхва, пожълтява, увисва и се навива като спирала, накрая изсъхва. По-късно всички листа пожълтяват, увяхват и изсъхват. В едно растение се намира само една ларва.   Повредените растения изостават в растежа и развитието си, отслабват, при някои стъблото остава кухо, а луковицата омеква. Растенията при издърпване се прекъсват в мястото на повреда.След около 28-35 дни завършва развитието на ларвата и  тя прогризва луковицата, отива в почвата, където какавидира на 10-18 см дълбочина. Така остава до следващата година. Чесновата муха напада зимния чесън и засетия през предната есен лук.

Успешна борба срещу този неприятел може да се  постигне, само ако се  приложи система от мерки:

· Да не се отглежда чесън на една и съща площ или близо до такава, на която е имало същата култура предишната година.

· Да се засажда в неторени с оборски тор площи.

· Дълбоко изораване на площта след прибиране на чесъна, за да се унищожат какавидите.

· В дворовете и на малки площи възрастните индивиди се привличат и улавят в хранителни капани, приготвени по следния начин: стриват се на кашичка 5-6 скилидки чесън, прибавят се 40 мл. винен оцет, 40 г захар и 150 мл вода, разбърква се добре и се поставя в малки съдчета, които се разполагат шахматно. През няколко дни се проверяват за уловени мухи и така се установява тяхната поява, масов летеж и численост.