Златните ритони на Винария 2016

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 26.02.2016      1300

50 български и чуждестранни изби участват в 24-то издание на международната специализирана изложба Винария, която е част от мегафорума за агробизнес, храни и напитки - АГРА 2016. Винария 2016 е своеобразна репетиция за световния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе от 29 април до 1 май в Международен панаир Пловдив.

За 20-та поредна година на бала на винарската общност в България (24 февруари) бяха връчени най-престижните отличия за вина - „Златен ритон“ на Международния конкурс за вина и спиртни напитки, организирани от Националната лозаро-винарска камара. Наградата е учредена през 1996 г. от Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки по идея на тогавашния председател Богдан Манджуков, а статуетката е дело на скулптора Свилен Костадинов. Тази година престижният приз „Златен ритон" е с нова визия. По повод 20-годишният юбилей на наградата Националната лозаро-винарска камара обяви конкурс за нова творба под ръководството на проф. Богомил Николов от Националната художествена академия в София. Проектът на младия скулптор Петя Кирилова Попова спечели конкурса.

За втора поредна година вината, които участват в специализираната изложба, могат да бъдат дегустирани от любителите на магичната напитка в Града на виното. Мястото пресъздава успешно стила и атмосферата на възрожденската култура. Според правилника на Конкурса награди получават 30% от вината. „За да не бъдат пренебрегнати и останалите вина с чудесни качества, даваме възможност на всички желаещи да ги опитат в Зоната за свободни дегустации в Града на виното в 11- та палата на панаирния комплекс", сподели Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Носителите на Златен ритон”от Винария 2016 година в отделните категории:

Винарски съюз - Rigit Elm Chardonnay 2015 (за бели млади вина)

Синтика (КОС - Сандански) -  La Poesie Rose 2015 (розе)

Вила Ямбол Villa Yambol -  Merlot 2015 (червени млади вина)

Санта Мариa Santa Maria - Chardonnay Barrique 2013 (бели вина от по-стари реколти)

Едоардо Миролио - Cabernet Sauvignon Elenovo 2011 (червени вина от по-стари реколти)

По традиция Националната лозаро-винарска камара връчи и награда „Изба на годината”. Конкурсът се организира съвместно с Камарата на архитектите в България и е част от съпътстващата програма на Международното изложение за лозарство и винарство „Винария”. Престижното отличие „Изба на годината 2016” бе присъдено на „Меди Валей”, която се намира в живописна местност до с. Смочево, по пътя за Рилския манастир. Наградата бе получена от технолога и управител на винарската изба Стойчо Стоев.

Специална награда за архитектура, производство и околна среда журито присъди на винарско имение „Анжелус Естейт”, разположено в непосредствена близост до язовир Жребчево. За представяне и атрактивност бе отличена винарска изба „Бойар” - Поморие.

Голямата награда в категория гроздови ракии бе присъдена на „Кайлъшка гроздова ракия” на „Винпром Пещера” АД.