Къси вериги на доставки

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 19.02.2016      1631

Конференция на тема Фермерски храни - как да съкратим пътя от производителя до потребителя се провежда днес 19 февруари 2016 г. в София в хотел Балкан”.

Регионалното производство на земеделски продукти придобива все по-голяма популярност през последните години, като част от европейската тенденция за развитие на екологично и устойчиво земеделие. В същото време неговата нишова пазарна ориентация по модела "пазаруване с кауза" засилва потребителското търсене и съответно фермерското предлагане. Паралелно на тези тенденции се наблюдава и бум на онлайн търговията с различни стоки, включително и със земеделски продукти и храни. Кои са съществуващите и работещите модели за директна връзка? Какво е финансирането за така наречените "къси вериги на доставка на храни" в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.? Тези и други въпроси ще се дискутират днес на конференцията за фермерски храни. Срещата е част от проекта CAP for CAP (Creating Amazing Publicity for Common Agricultural Policy - Популяризиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз), изпълняван от „Икономедиа“ с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Конференцията влключва:

Фермерските пазари и храни

По какъв модел работи сдружението “Хранкооп София”, което организира някои от най-големите фермерски пазари в София и в страната, разказват днес Ралица Касимова и Николай Генов. Мирослава Дикова от Българското дружество за защита има задачата да разкрие пред присъстващите как функционира фермерския пазар в Борово, София. Какво представлява понятието „фермерски храни“, как са организирани този тип пазари и кой се грижи за тях?

Законодателство

„Късите вериги на доставки на храна имат изключително голямо значение за местната икономика“, заяви  Ивайло Попов от Eкологично сдружение "За земята", предаде Фермер.Бг. Представители на Министерството на земеделието и храните ще говорят за съществуващото, за проектозаконодателство и за eвропейското финансиране за късите вериги на доставка. Ще бъдат представени и данни на TNS BBSS за нагласите към фермерските храни на българските и на европейските потребители. Борислав Сандов от Фондация за околна среда и земеделие ще обясни навлизането на “солидарното земеделие” на европейско ниво.

Онлайн продажби

В панела за онлайн продажби на фермерски храни присъства “Градинария” – нашумялата напоследък платформа за контакти между производители и търговци на едро на плодове и зеленчуци. Платформата е представена от Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. Емил Вучков и Мирослава Цолова от “Моята ферма” ООД  говорят на тема “Да си купиш храна онлайн – защо трябва да (не) се страхуваме". А Роси Митова, изпълнителен директор и съосновател на farmhopping.com, разказва за популяризирането на фермерските храни с помощта на crowdsourcing.