Фермерските пазари в България – другото земеделие

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 31.12.2015      2206

Мисия, стил на живот и последователи

Фермерските пазари по инициатива на Хранкооп и с финансовата помощ на ДФ “Земеделие” работят съвместно за възвръщането на доверието към българските малки производители на традиционна храна и увеличаване приходите на фермерите чрез скъсена верига на доставки. Пазарите са възможност стопаните да продават директно своята продукция без посредничеството на големите търговски вериги или прекупвачите. “Това е важно за насърчаване на малкия и среден бизнес и за възпитаването на здравословното хранене”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов на откриването на Коледния фермерски базар в София. Министерството на земеделието и храните подкрепя изцяло тази инициатива, не само защото смята, че е водеща за развиването на паралелно местно земеделско звено, алтернативно на наложените селскостопански практики с безкрайно дълга верига на доставки, но и защото инспекторите от БАБХ контролират и гарантират качеството на продуктите на частните стопани. Всички фермери, които продават на пазарите, са регистрирани по Наредбата за директните продажби (Наредба 26 на МЗХ), което е гаранция за спазване на санитарно-хигиенните и ветеринарни норми.

Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) и късите вериги за доставка на храни

Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. предоставя възможност за създаване на къси вериги за доставка на храни, като помощта се предоставя по Приоритет 3: Насърчаване организацията на хранителната верига и управление на риска в земеделието. Проекта на новия Регламент за развитие на селските райони, с разпоредбата в чл. 36, създава възможност за програмиране на мерки или пакет от дейности за насърчаване и сътрудничество на къси вериги на доставки и местни пазари.

Чиста храна

Мисията на фермерските пазари Хранкооп е да преоставя достъп до чиста храна, което означава, че голяма част от производителите са био-сертифицирани и изкарват прехраната си изцяло със земеделие. Основният принцип на пазарите е присъствието на малки семейни ферми, предлагащи само собствена продукция или продукти на техни съседни ферми или коопериране, с такива, които нямат възможност да присъстват на пазара. Популяризирането на устойчив начин на живот е неразделна част от стремежа за здравословно хранене, затова на всеки организиран пазар има място и за еко работилници, които с помощта на образователни методи, въвличат деца и възрастни в света на малките семейни ферми.

Фермерски пазари София

Римската стена - всяка събота от 11 до 15 ч.

На пазарите на Хранкооп може да намерите регионално разнообразие от плодове, зеленчуци, билки, подправки, мед, пчелни продукти, млечни продукти, хляб и вино. Повече информация на www.pazari.hrankoop.com и www.hrankoop.com

Иван Вазов - всяка сряда от 16 до 20 ч.

Младост 1 - всеки петък от 16 до 20 ч. в търговски комплекс РЕЯ - вътрешен двор.

Фермерски пазар “Борово” - всяка събота от 9.30 до 14.30 часа на Пазара в Борово, пресечката на бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Ген. Стефан Тошев", на последна спирка на тролей № 9.

Този пазар се осъществява благодарение на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проекта "За Балкана и хората" и дава възможност за реализацията на качествени и чист продукти, произведени във високопланински ферми от Централен и Западен Балкан, които са част от Натура 2000. Животиснките продукти на фермерския пазар „Борово” имат и добавена стойност за природата, защото се отглеждат екстензивно – със свободна паша и така помагат за поддържането на ценни ливади и пасища, които са дом на редки видове като царския орел и лалугера.

Фермерски пазар Хранкооп Пловдив - всяка събота от 10 до 14 ч., спортен комплекс „Тотал Спорт“, Пловдив

Фермерски пазар Хранкооп Варна - всяка Събота от 11 до 15 ч. в Мол Варна, ет. -2

Фермерски пазар Хранкооп Чайка - Варна, кв.Чайка, всеки вторник от 16 до 20 ч.

Фермерски пазар Хранкооп Бургас - всяка неделя от 13:00 до 17:00 ч. на „СЛАВЕЙКОВОТО ПАЗАРЧЕ“ кръстовището на ул. „Съединение“ и ул. „Цар Симеон I“ (бившата „Републиканска“)

Фермерски пазар Стара Загора - всеки петък от 15.00 часа в отделението, предвидено за продажба на цветя, на централния градски пазар в областния град. Пазарът е организиран от Община Стара Загора.

https://www.facebook.com/fermerski.pazar.stara.zagora/

Фермерски пазар Русе - обикновено се провежда в събота на Централния общински пазар в Русе. Пазарът не е регламентиран за всяка седмица, за това за точен час и дата може да потърсите информация от интернет страницата им.

Фермерски-ПАЗАР-РУСЕ