Сортовете пшеница “Аглика” и “Галатея” на ДЗИ гр. Генерал Тошево са търсени и в чужбина

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 11.08.2015      1529

На 16 юни най-големият научно изследователски център - Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево проведе своя традиционнен ден на отворените врати, на който показа че въпреки тежката финансова ситуация и масовите уволнения на специалисти, там все още се развива българска земеделска наука.

Интерес към сортовете пшеница проявява Турция, където “Аглика” и “Галатея” са вече признати и уважавани от южните ни съседи. Още 7 сорта са подадени за одобрение, а до месец-два се очаква да бъдат признати обикновената зимна пшеница „Калина” и твърдата пшеница „Северина”, съобщи директорът на ДЗИ Иван Киряков. Предимствата на местните сортове се крият в тяхната сухостойчивост и зимоустойчивост, както и факта, че са степен тип, за разлика от европейските, селектирани при влажни условия. Признати наши хибриди слънчоглед има в Молдова, Русия и Украйна, очаква се одобрение и в Беларус и Казахсатн. В най- новата селекция на Добруджански земеделски институт са включени сортовете от 2012- 2013г. - пшеница Пчелина, Рада, Косара, Ками, Катаржина и Тина, твърда пшеница Мелина и Мирабел, зимен двуреден ечемик Ахат и Яспис, тритикале Ловчанец и Добруджанец. От създаването си през 1951г. до днес в института са създадени над 120 български сорта, които заемат голяма част от сортовата структурата на нашето земеделие. Научно-изследователската дейност на ДЗИ към днешна дата работи върху площ от 22000 дка земеделска земя.

Тази година в началните семепроизводни звена на ДЗИ са засети общо 65 сорта зърнено-житни култури – 50 сорта пшеница, 9 сорта тритикале, 3 сорта ечемик и 3 сорта твърда пшеница. Планира се през есента сеитбена кампания на земеделските производители от района и страната да бъдат предложени базови семена от 13 сорта пшеница, 5 сорта тритикале и един сорт пивоварен ечемик.