Монсанто планира да елеминира основния си конкурент в Европа – Синджента

Автор(и):  Нора Иванова, Редактор Растителна Защита /РЗ/
Дата: 05.08.2015      1597

Швейцарският химически гигант Syngenta отхвърли сдлека за 45 милиярда долара.

В рамките на една година често критикуваната от природозащитниците америкаснка фирма Монсанто на два пъти се опита да закупи бизнеса на най-големия си конкурент в Европа - швейцарците Синджента. Мотивите са чисто користни - от пълната монополизация на пазара с препарати за растителна защита, до налагане на генно модифицираните семена като начин на прехрана в свят с непрекъснато нарастващо население. Концентрацията на глобален пазар ще бъде доминиран от шепа големи корпорации, чиито цели са ясно очертани и доста предсказуеми.

На фона на спорното споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС, както и кризата в сектора на агрохикимали, една сделка между двама гиганта звучи повече от логична. Но зад тази настоятелност отвъд Океана, прозира и друга причина, която напоследък се дискутира от наблюдатели. Докато американците залагат през последните години на богата гама от нови устойчиви семена, технологично изостават в разработването на растителнозащитни препарати. Сочените с пръст хербициди и пестициди на Монсанто, са морално остарели в динамичната агро среда, където все по-трудно специалистите се борят с проблемите на резистентност, липса на природни ресурси и климатични катаклизми. Експертите от Мерил Линч дори смятат, че разходите за изследване и развиване на нови продукти драстично ще намалеят при съвместна работа. От друга страна идеята за сливането на двата концерна е идеалната формула за безкрайни печалби. Конкуренцията е парирана, играчите са ясни, а нуждите и желанията на дребните производители са превърнати в рекламни кампании.

В момента Синджента отказа категорично да се продаде на предложената презокеанска цена, с довода, че цената е прекалено ниска и не са отчетени напълно регулаторните рискове.

Малко след обявяването на офертата на Монсанто, цената на акциите на Синджента скочи с 20 %. Не по различно беше и при американския конкурент.

Близостта в дейностите на двете компании и тяхното евентуално сливане за сега е обект на критики от антимонополните власти, особено в Северна Америка, където двете групи са смятани за пазарни лидери в сектора на семената.