Corteva

Конкурс за иновации на Агра, Винария и Фудтех 2024

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 25.02.2024      394

Конкурсът за иновации в земеделието, хранително-вкусовата промишленост и винената индустрия за поредна година се проведе по инициатива на Международен панаир Пловдив и под егидата на Министерството на земеделието и храните. Тази година участваха 35 фирми и 15 научни института с иновативни продукти, разработки и технологии, които се състезаваха в десет категории.

Наградите в категорията „Научни разработки“на Конкурса за иновации бяха връчени на победителите от министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, които пожела на всички участници да има „повече български семена, повече обработваема земя и повече български плодове и зеленчуци“.


„Вирджиния 0842“ – нов сорт едролистен тютюн в официалната сортова листа на България


Научният колектив на Института по тютюна и тютюневите изделия получи диплом за своя сорт едролистен тютюн Виржиния 0842, а Институтът по полски култури – Чирпан, за две свои разработки: памук сорт Снежина и за памук сорт Селена.

Хибридна царевица – Кнежа 653, и хибридна царевица – Кнежа 652, на Института по царевица – Кнежа, също бяха наградени с диплом.

Учените от Добруджански земеделски институт бяха наградени с диплом за две техни разработки: слънчогледов хибрид ДАЛЕНА CLP и зимна обикновена пшеница сорт „Шибил“.

динчева

Доц. д-р Цветанка  Динчева oт ИЗК Марица

Институтът по зеленчукови култури „Марица“ бе отличен за Наръчник от технологични инструкции, който събира информация за традиционни и нетрадиционни сортове култури.

Устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци е иновация на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, която компетентното жури отличи с диплом.

Най-високото отличие в конкурса – плакет и диплом, спечели Институтът по фуражни култури – Плевен, за технология за отглеждане на техническо сорго (метла). Още три иновации на научния колектив бяха наградени с диплом: технология за семепроизводство на многогодишни житни треви, технология за производство на фураж и семена от пролетен фуражен грах и технология за създаване и използване на ливади и пасища.

Био диабетични бисквити „Калия“ на Институт по криобиологии и хранителни технологии бяха наградени с диплом от експертното жури. Институтът по консервиране и качество на храните – Пловдив получи диплом за два свои иновативни продукта: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и спред със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка.

Три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян бяха отличени с диплом: краве сирене от порода „Симентал“ в глинена стомна, краве сирене от порода „Симентал“ в глинено гърне с капак и ароматизатор от деривати.

Доц. Соколов, директор на Пловдивския панаир,  връчи плакет на председателя на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова за успешно сътрудничество и принос в развитието на АГРА 2024. Селскостопанската академия участва на изложението с пълен набор от научни институти, научно-изследователски центрове и научни станции.

садово

Президентът на ВУАРР доц. д-р Светла Димитрова връчи Лауреат Агронаука на доц. д-р Катя Узунджалиева, директор на Институт за растителни генетични ресурси К. Малков - Садово за цялостен принос в развитие на аграрната наука.

Раздел „Сортове семена и посадъчен материал“

Областният управител инж. Илия Зюмбилев награди и поздрави иноваторите в два раздела. Той връчи диплом за иновация при сортовите семена и посадъчен материал на Геосемселект ООД за нов сорт домати Приста Ф 1, на ИЗС „Образцов чифлик“ – Русе, за люцерна сорт “Цвета“ и на Институт по земеделие – Карнобат за зимен многореден ечемик, сорт Юли Бян.

Раздел „Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки“.

Инж. д-р Зюмбилев връчи плакет и диплом на Рокс Уайнъри ООД за ШАРДОНЕ БАРИК ГОЛД със златни частици, диплом на ДД ООД за Натурален ликьор от Хинап и на Бивайн ООД за BeVine – Решение за оптимизация и управление от лозето до бутилката. И трите иновации са от раздела „Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки“.

амитица

В раздела „Торове и препарати за селското стопанство“ най-отличаваният участник бе АМИТИЦА ООД. Четири иновации на компанията грабнаха диплом за иновативен продукт: Инокулати 130 ФП, и 280 ФП, Фунгициди Жулиета и Курацио, Инсектицид Лимоцид, Микробиологичен тор „Суриан“, Хидратна вар „Фимум Фрухткалк“. Единият от тях е предназначен за адаптиране на културите към климатичните промени и засушавания.

В полза на земеделските производители са и останалите отличени в конкурса продукти: Органичен почвен подобрител Terra Vita W на ГЛОБАЛ АГРО СЪЛЮШЪН ООД, Серия иновативни торове Amino Ultra Line на Интермаг ООД от Полша; ЮСБ 2020 – продукт със съдържание на хитозан, мед и цинк на КВС Агро България ООД. Плакет и диплом за иновативен продукт получи Тера Уей Промишлени Иновации АД за Течни микробиални торове Азотовит/Фосфатовит. Основните им предимства: високи добиви, ниски разходи, нисък въглероден ефект и не са генно модифицирани. Наградите връчи проф. Владислав Попов от Аграрен университет -Пловдив.

Председателят на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова награди победителите в раздела за машини и инвентар за растениевъдството. Най-високите отличия – плакет и диплом за иновация, грабнаха автономен робот за земеделие и раздробител междуредов сгъваем RLMS 63. Първата иновация е на НИК ЕЛЕКТРОНИКС ООД, а втората на най-голямото предприятие за производство на селскостопанска техника Мадара Агро ЕООД. Самоходната пръскачка за растителна защита, модел LEEB VN, с изложител АГРОТРОН 2007 ЕООД и GPS и лазерен нивелиращ скрепер на ЗАРАМАК ЕООД бяха отличени с диплом. Диплом за иновативен продукт получи Трактор Kioti HN на СД Драганови С-ие, както и косачка-робот с безкабелна инсталация на Коледжиков ООД.

В раздела „Машини и технологии за хранително-вкусовата промишленост“ отличията връчи ръководителят на Катедра „Биотехнологии“ проф. Ангел Ангелов. Най-високото отличие плакет и диплом, грабна Биоком Трендафилов ЕООД за Ензимна технология Realco.

Ето и останалите наградени: Био ядки Ники ЕООД за Шоколадова халва с ядки и сушени плодове без захар; Брайт сток ООД за Технология по устойчиво опаковане на пратки; Протей – М ЕООД за Ентеросан MS+. СТРАНДЖА ЕКО ПАК ЕООД получи диплом за три продукта: манов крем мед с активен въглен; манов мед и лиофилизирано магарешко мляко; манов пчелен мед и лиофилизираноа спирулина (от водорасли) МАЧТА. Млекоохладителна вана с дигитално табло на Тони Старт Силистра ЕООД също получи диплом за иновативен продукт от Конкурса за иновации.

Kонкурсът за дизайн е установена традиция в рамките на изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“. Той се организира от Международен панаир Пловдив в партньорство с Националната асоциация за дизайн и реклама и дружеството „ИЗА – арт“.

агредо

На официална церемония в зала „Пловдив“ на Конгресния център в раздела за експозиционен дизайн с грамоти бяха отличени: ЕНКО ПЛАСТ ЕООД с автор на дизайна инж. Илия Петков, АГРЕДО ЕООД с автор на дизайна арх. Иван Андонов и ГЛАСС ПАК ТРЕЙД ЕООД с автор на дизайна Стефан Петков.

Голямата награда „Кристален тетраедър“ журито присъди в раздела „Дизайн на опаковки“ на BLACK SEA GOLD Поморие. Компанията бе отличена за фамилии етикети и опаковки, както и за цялостен корпоративен дизайн на щанда.