Corteva

Утвърдени учени от пет континента са на визита в България за научен обмен с български колеги

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 25.09.2023      581

Близо 150 учени от пет континента са в България за участие в международната конференция по растителна системна биология и биотехнология ICPSBB 2023. Събитието ще се проведе в периода 25.09-27.09.2023 г. в Пловдив и е най-мащабното за страната международно събитие в тази научна област, привличайки учени от над 15 държави (България, Италия, Испания, Германия, Белгия, Холандия, Полша, Китай, Нова Зеландия, ЮАР, Германия, Израел, Индия, Бразилия, Чили и др). 

марк

Проф. д-р Марк Аартс – Университет Вагенинген, Холандия

Конференцията е инициатива на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Това е първият български Център за върхови постижения в областта на растителната биология и биотехнология, финансиран по проект "ПлантаСИСТ" със средства от ЕК (програма Teaming на “Хоризонт 2020”) и съфинансиран от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” чрез Европейския фонд за регионално развитие. Центърът се налага сред водещите международни научни институти в областта на растителната биология и биотехнология, привличайки учени от България и чужбина, които развиват своята научна кариера в страната.

цанко

Проф. д-р Цанко Гечев, директор на ЦРСББ

“За нас е привилегия, че успяхме да осигурим участието в тази конференция на утвърдени изследователи, които да дойдат в България и да обменят опит и знания с колеги от страната. Приносът на българските учени в този обмен е значителен и експертизата на изследователите в ЦРСББ са доказателство за потенциала на България да развива наука на световно ниво”, изтъкна проф. Цанко Гечев, Директор на ЦРСББ и организатор на конференцията.

стоянов

Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив

„Горди сме, че проектът ПлантаСИСТ се осъществи в Пловдив. Когато преди близо 10 години научен екип, начело с проф. д-р Цанко Гечев, потърси подкрепата на Община Пловдив за реализирането на мащабния проект, местната власт нямаше никакво съмнение, че този проект ще бъде успешен. Той е не само от съществено значение за развитието на науката и икономиката в региона, но и ще допринесе за привличането в България на утвърдени научни експерти от престижни международни научни институти“, заяви заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов в приветствено слово към участниците в конференцията.

По време на събитието учени, представители на академичната общност, земеделски производители и частни компании от България и чужбина ще имат трибуна за презентации и дискусии по отделни научни направления, значими за науката, бизнеса и обществото като цяло.

Тридневната конференция се провежда  от 25 до 27 септември 2023 г. в новопостроения научно-изследователски комплекс на ЦРСББ в Пловдив.

Повече информация за събитието: 

https://conference2023.cpsbb.eu

Информация за лекторите:

https://conference2023.cpsbb.eu/invited-speakers/