Corteva

Сливовите градини на Добруджа

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 12.09.2023      417

В плодородната Добруджа, близо до морето, наред със зърнопроизводството, се отглеждат и сини сливи. Баща и син обработват 80 декара със сливови градини.

Постепенно лилавият плод се превръща в традиционна култура за района, затова и радостта от реколтата тази година премина в Открит ден на сливовите градини в балчишкото село Дроплав началото на септември, където се надяват да превърнат празника в ежегодно събитие.

Масивите са създадени по европейски проект преди шест години, а в района са направени воден басейн и сондаж за напояване на градините. Овощарите са избрали три сорта за своите градини.

“Стенлeй”, любим сорт на българския потребител, защото плодовете са едри и подходящи както за прясна консумация, така и за преработка. Зреят в началото на септември. Сортът е толерантен на шарка, слабо се напада от червени петна и средно от ръжда.

“Йо-йо” – сортът, който също е известен и с отлични вкусови качества. Сливите “Йо-йо” също са подходящи за директна консумация, за преработка и сушене. Сортът е известен, че е устойчив към вируса на шарка и гъбни болести.

Сръбският сорт “Чачанска лепота”, от който тази година за първи път дърветата дават плод в градините на семейство Маринови,  има едри плодове, със средно тегло 30-40 г, овални, тъмносини, с обилен налеп, със зеленикаво-жълто, твърдо, сочно, приятно сладко-кисело месо. Подходящ е за замразяване и сушене и е толерантен на шарка по сливата. Устойчив е на ръжда, силно чувствителен на червени листни петна, не страда от кафяво гниене и чувствителен на късни пролетни мразове.

сливи

С тези три сорта се получава добър период за беритба и се задоволяват желанията на клиентите.


Сливовият сорт „Пагане“ – гордост на Института по овощарство в Пловдив


“Човек в живота си поне веднъж трябва да засади едно дърво. Ние, тук в градините, засадихме четири хиляди дървета. Успяхме да изпълним тази малка цел в живота си”, споделя Мартин Маринов, който заедно с баща си стопаниства сливовите градини в Добруджа. Средно между 60 и 80 кг сини сливи ражда едно дръвче, като суровината основно се предава за преработка - за сливов мус или за ракия, но се използва и за пряка консумация.

кортева

На Открития ден на сливовите градини в с. Дропла не беше забравена и развлекателната страна на събитието – гозбите със сини сливи се съревноваваха с майсторите на сладко от сливи, а хумористичните послания, включващи лилавия вкусен плод, успяха да развеселят публиката. “Колкото по-голям прът имаш, толкова повече сливи ще обрулиш”, “Непростимо е да хабите сините сливи за мармалад, когато от тях се прави такава ароматна ракия”, “Търся помощници да одрусаме на комшийката сливата”, “Истинският мъж пада на колене само когато събира сливи за ракия” и много други.

факти

Интресни факти за сливите

  • Сливите са едни от първите култивирани плодове от хората. Най-ранните сведения за сливи се появяват през 479 г. пр. Хр. През 65 г.пр.Хр. Помпей Велики пренася сливови дръвчета в Рим, а впоследствие Александър Велики ги разпространява в Средиземноморието.
  • Сливата е една от основните земеделски култури на нашата страна. Сливовите плодове както в прясно така и в преработено състояние са едни от традиционните селскостопански продукти, с които страната ни излиза на чуждите пазари.
  • Сливата е разпространена в цялата страната, но най-голяма концентрация е постигната в Ловешки окръг, Габровско, Пловдивско, Старозагорско, Врачанско, Шуменско и Смолянско .
  • Основен сорт в нашата страна е Кюстендилската синя слива. Известен е под името Зимна слива или Маджаркиня. Отглеждан е още от 17-18 век наред с голям брой местни ракиени сортове.
  • Сливата е богата на антиоксиданти, органични киселини, пектин и др.
  • През 2022 година най-голям дял от реколтираните площи с овощни заемат черешите –24%, следвани от  сливите и джанките –21%. Площите с млади, невстъпилите в плододаване, овощни насаждения са 9.2хил. ха.   Най-голям относителен дял от младите насаждения заемат орехите –39%, следвани отново от сливите и джанките–17% (по данни на Агростатистика No 424–април2023).
  • И не на последно място тази година на 22-24 септември в Троян ще се проведе юбилейното 30-то издание на Български фестивал на сливата – една традиция с вкус и настроение.

 

снимки © Про Нюз Добрич