Corteva

Ден на отворените врати в Добруджански земеделски институт

Автор(и):  Добруджанки земделски институт, гр. Ген. Тошево
Дата: 06.06.2023      569

Денят на отворените врати в Добруджански земеделски институт ще премине под надслов „Научният подход в земеделието – в помощ на производителя!“.

На 14 юни Добруджанският земеделски институт по традиция ще отвори широко врати за фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, обединени около идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от български сортове полски култури – гаранция за сигурност в родното земеделие.

Гостите ще имат възможност да разгледат на полето сортовете, от които ДЗИ ще предлага семена за есенната сеитбена кампания през 2023 г.

демо

Селекционно поле на Добруджанския институт

Тази година ще бъдат представени над 40 сорта зърнено-житни култури, включващи, освен вече познатите сортове, и сортове от най-новата селекция на института – обикновена пшеница Шибил, Касиди, Боил, Роки 3, Роки 4, Чудомира, Индже, Андрония, Юлита, Федора и Радослава; тритикале Авитохол, Хокей, Хелион 1, Теран, Андроник, Румелиец и Галадриел; пивоварен ечемик Оникс, Брилянт и Хелиодор; фуражен ечемик Фанагория, Ларимар, Цитрин и Скиптър.

Ще бъдат представени и 4 сорта полски фасул и 4 хибрида слънчоглед. Всички тези сортове и хибриди са селекция на Добруджански земеделски институт.

Участниците ще се запознаят и с земеделски култури, отглеждани в условията на биологично производство – соя, фасул, ръж и еднозърнест лимец. Специалисти от ДЗИ ще предоставят информация за основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове.

След разглеждане на посевите програмата предвижда дискусия по актуални теми, свързани с внедряване в производството на иновативни продукти на ДЗИ, делови контакти и празничен коктейл на открито за всички присъстващи.

Отправени са покани за участие към следните официални лица: Явор Гечев – Министър на земеделието на Република България, проф. д-р инж. Мартин Банов – Председател на Селскостопанска академия, Здравко Здравков – Областен управител на област Добрич, Йордан Йорданов – Кмет на град Добрич, Нивелин Радичков – Председател на Общинския съвет – гр. Добрич, Валентин Димитров – Кмет на Генерал Тошево, Деян Димитров и Румен Мунтянов – Зам. кметове на Генерал Тошево, инж. Десислава Иванова – директор на Областна дирекция “Земеделие” – обл. Добрич, Антоанета Русанова – Директор на Областна дирекция на ДФ „Земеделие“, Добрич, Надя Янчева – Общинска служба по земеделие, Генерал Тошево, Таня Илиева – Общинска служба по земеделие, Балчик, д-р Стелияна Генчева – Директор на Областна дирекция по безопасност на храните – гр. Добрич, представители на фирми-партньори на института от Република Турция – Бирол Тарар от фирма „Тарар“, Кемал Юзтюрк от „Добруджа Тохумджулук“ и Ертюгрюл Чамлъджа от „Чамлъджа Тохумджулук“.

ПРОГРАМА

покана