Corteva

Вината на Западна и Централна Дунавска равнина - възможност за развитие на туристическия потенциал на региона

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 12.06.2023      606

С общите усилия на собствениците на винарните от Западна и Централна Дунавска равнина и с личния ангажимент на дунавската изба Шато Бургозоне беше създадена първата виена карта на региона.

В проекта участват 17 винарски изби: Агрофитнес, Ахинора, Бонония Естейт, Боровица, Шато Бургозоне, Вила Гривица, Врачанска теменуга, Горун, Дос Аламос, Домен Сент Жорж, Винарна Лиляче, Магура 1967, Понте Дио, Винарна Свищов, Типченица, Хараламбиеви, ШаТони.

Регионът се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. 17-те изби, разположени във новата винена карта, обработват около 1000 ха собствени лозя, на които отглеждат 13 български и 23 международни сорта грозде. Разпространени са винените сортове Мускат отонел, Гъмза, Каберне совиньон, Мерло, Шардоне, Алиготе, Памид и други.

За съжаление, към региона, богат на природни, исторически, културни и кулинарни забележителности, се насочват едва 4% от туристите в България.

Затова амбиците на създателите на винената карта са да направят крайдунавския край по-разпознаваем и предпочитан за винен туризъм, като се надяват, че в бъдеще ще се организират повече винени фестивали и събития, които да покажат на туристите огромния потенциал на региона.

Стъпка по стъпка този така неоткрит край от България може да се превърне в желан турестически обект и то благодарение на качествата на местните си вина, история и природни забележителности. Първа част от реализиране на инициативата ще бъде общата работа с местната власт, която се очаква да постави указателни табели, за ориентиране на посетителите. Разбира се една от водещите стъпки в рекламиране на региона е включването на местните вина в ЗГУ Дунавска равнина.

Винената карта е дело на художника и графичен дизайнер Росен Йорданов, който неотдавна спечели наградата на СБХ за карикатура в памет на Борис Димовски. На картата са изобразени авторските му рисунки на избите и на 20 природни, културни и исторически забележителности в района.

Част от първия тираж на картата се разпространява чрез Министерството на туризма в Националния туристически информационен център и по време на изложения у нас и в чужбина. Картата е двуезична – на български и на английски език. Може да видите картата ТУК

Новата винена карта беше представена официално в София в края на април в Culture Beat Club – НДК, където гостите имаха шанса да опитат от вината, описани в картата.

12

12-то  изданиe на Балкански Винен Фестивал 2023

След огромния успех на 11-я Балканския винен фестивал, който се проведе на открито като градски фестивал пред НДК в София, тази година отново организаторите залагат на по-младата аудитория, за която виното вече е неизменна част от социалния живот.

По-добрият начин да прекараш четвъртък вечер, петък вечер и уикенда с приятели – 22-24 юни пред НДК, на открито!

Своеобразното “Винено градче” на Балканския винен фестивал ще предлага разнообразни възможности на посетителите да прекарат по забавен начин три дни в началото на лятото.

Сред акцентите и тази година са:

- 50 шатри с над 100 изби;

- Шатри с хранителни продукти и места за хранене;

- Кулнарни вкуснотии;

-Златна шатра с наградените вина в конкурса;

- Фото кът;

- Зона, свободна за домашни любимци;

- Сцена с музикални изпълнения и тематична стендъп програма;

- Кът за продажба на артикули;

- Фестивална книжарница;

- Рисуване с вино.

… и още много изненади, които ще изпълнят сетивата ви с много емоции и приятни спомени!