Corteva

Международното семехранилище в Норвегия се обогати с нова партида семена от ИРГР в Садово

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 24.05.2023      336

В края на април нова партида семена от стари български сортове зърнено-житни и зеленчукови култури замина за съхранение в международното семехранилище, разположено на архипелага Свалбард в Норвегия, наричано нов Ноев ковчег, информира репортаж на предаването „100% будни“ на БНТ.

Ценните материали идват от Института по растителни генетични ресурси (ИРГР)„Константин Малков“ в Садово към Селскостопанска академия. Броят им е близо 700 000 семена. В Свалбард семената се предоставени от посланикът ни в Норвегия Вера Шатилова.

„Ние подготвихме около 1100 български образеца, от които стари сортове домати, стари сортове пшеници. Около 90% от тези семена са с български произход“, обяснява пред камерата на БНТ доц. д-р Катя Узунджалиева - директорът на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово.

хранилище

Международната генбанка е създадена за съхранение на семена от целия свят. В помещение, разположено на дълбочина от 120 метра и защитено с бронирани врати се пазят милиони образци. Мястото е избрано, защото „този остров е винаги в условията на зеледяване и, което е също много важно, – сеизмичната активност там е почти нулева“, пояснява доц. Узунджалиева. Задача на хранилището е да запази растителното разнообразие при бедствие в световен мащаб. По думите на директора на ИРГР – Садово, „при всякакви природни катаклизми, предизвикани от човека, които биха довели до унищожаване на биологично разнообразие, от нея ще се извадят семената и ще бъдат възстановени от следващите поколения“.


Къде се съхранява растителния генетичен резерв на планетата


Националната генбанка е изградена в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово през 1984 г. В нея се поддържат над 60 000 образци, от които близо около 45 000 при условията за дългосрочно съхранение.  В камерата за дългосрочно съхранение семената се съхраняват при минус 18° градуса. Най-старите семена, които са на съхранение в Националната генбанка са от 1956 година. „Периодично, през 10 години се прави тестване на семената, намиращи се в базовата ни колекция“, пояснява Димка Давчева – агроном в ИРГР – Садово. За репортажа на БНТ от научното звено визират тест на семена от ечемик, съхранявани от 1986 г. За 36 години съхранение в Националната генбанка, те успяват да запазят своята жизненост.

Растителната генбанка на България е трета в света по богатство от образци на пшеница, след тези на Русия и Германия.

 

Репортажът от ИРГР„Константин Малков“ - Садово вижте във видеото на предаването „100% будни“ на БНТ