Corteva

Нови вредители по декоративни и овощни култури заплашват Европа

Автор(и):  Боряна Катинова, Централна лаборатория по карантина на растенията
Дата: 10.10.2021      349

Euplatypus parallelus (Fabricius)  и Pochazia shantungensis Chou & Lu 1977 са вредители с особен значение поради широкият кръг от гостоприемници, който включва икономически важни овощни и декоративни култури, широко разпространени на територията на Европа. Поради големия риск от пренасянето и разпространението им посредством международната търговия те са включени в списъка с предупреждение за нови вредители (Alert List) на Европейска и Средиземноморска Организация растителна Защита (EPPO).

корояден

Euplatypus parallelus (Fabricius) (Coleoptera: Curculionidae: Platypodinae)

Неприятелят е корояден бръмбар, за който се съобщава, че причинява висока смъртност по различни декоративни дървета. Видът е свързан с гъбни патогени от род  Fusarium. В Европа  E. parallelus е залавян няколко пъти върху дървен опаковъчен материал от Индия, дървен материал от Entandrophragma cylindricum (махагон от сапели) от Конго, трупи от Tetraberlina bifoliata от Камерун. Бръмбари са уловени в уловки, разположени на пристанището La Rochelle (Франция).

Разпространение

E. parallelus произхожда от Централна и Южна Америка и се е разпространил в Африка, Азия и Океания, вероятно посредством търговията с дървен материал. В Азия за първи път е регистриран през 70 -те години на миналия век в Шри Ланка и оттогава е докладван в голяма част от континента, последно в Индия (2012 г.) и Китай (за първи път на остров Хайнан през 2016 г. и Юнан през 2019 г.).

Разпространен е широко в:

Северна Америка - Мексико, САЩ (Калифорния, Флорида, Хавай, Тексас), Централна и Южна Америка, Карибите и Океания (Австралия, Папуа Нова Гвинея).

Африка - Ангола, Камерун, Чад, Конго, Кот д'Ивоар, Екваториална Гвинея, Габон, Гана, Гвинея, Кения, Мадагаскар, Нигерия, Сао Томе и Принсипи, Сенегал, Сейшели, Сиера Леоне, Южна Африка, Танзания, Того, Уганда, Заир.

Азия - Бангладеш, Бруней Даруссалам, Камбоджа, Китай, Индия, Индонезия, Лаос, Малайзия, Филипини, Саудитска Арабия, Сингапур, Шри Ланка, Тайван, Тайланд.

Засега не е установен  в Европа.

Гостоприемници

Видът е полифаг, без предпочитание към определени семейства растения.  Напада 82 вида от 25 семейства: Anacardiaceae, Apocynaceaе, Arecaceae, Bignoniaceae, Bombacaceae, Burseraceae, Caesalpinaceae, Euphorbiaceae, Leguminaceae, Meliaceae, Mimosaceae, Moraceae, Cecropia, Ficus, Nyctaginaceae, Oleaceae, Papilionaceae, Pinaceae, Polygonaceae, Sapindaceae, Taxodiaceae, Ulmaceae, Verbenaceae.

Вреди основно на голям брой тропически и субтропични дървесни растения, като: Acacia spp. (акация), Ficus spp. (фикуси), Anacardium occidentale (кашу), Areca catechu (бетелов орех), Cocos nucifera (кокос), Eucalyptus spp. (евкалипт), Hevea brasiliensis (каучуково дърво), Khaya senegalensis (африкански махагон), Mangifera indica (манго), Persea americana (авокадо), Tectona grandis (тиково дърво), Pinus oocarpa и др.

Повреди

Повредите се причиняват от възрастните и ларвите, които формират галерии дълбоко в дървесината и свързаните с вредителя  патогенни гъби. Външните признаци са входящи отвори по ствола и клоните, които обикновено се уплътнени  с бели корковидни образувания. Често се наблюдава  натрупване на дървесен прах в основата на ствола на засегнатите дървета, увяхване, опадали листа и изсъхване на цели дървета. Вътрешните стени на галериите са тъмени на цвят, поради действието на симбиотичните гъбични патогени, пренасяни от насекомото(например Fusarium spp.).

E. parallelus напада както отслабени и загиващи (стресирани от различни фактори) растения, така и здрави дървета.

Отрицателното въздействие в резултат от развитието на вредителя е свързано с влошаване  търговската стойност на дървесината, намаляване на производството на декоративни и овощни видове, а при силни нападения – загиване на дърветата.

Биология

Има ограничена информация за биологията на насекомото, но са направени наблюдения върху жизнения цикъл на E. parallelus върху каучукови дървета в Бразилия. Установено е, че мъжките създават брачни камери, в които  копулират с една женска. Тя изгризва странични разклонения – галерии, и снася в тях яйцата си на малки групи. Ларвите се хранят и изгризват галерии под кората и в дървесината на дърветата, които завършват с какавидни камери. При този вид се наблюдават няколко припокриващи се поколения едновременно. Прекарва приблизително 9 месеца от жизненият си цикъл в гостоприемника, през различните етапи от развитието си.

Морфология

Възрастните бръмбари са с дължина между 3,8 и 4,5 мм и имат жълтеникаво-кафяв до кафяв цвят, като елитрите са стеснени назад и силно удължени, имат по-тъмно кафяви върхове.

Пренасяне

Няма подробна информация за естественото разпространение на E. parallelus.

Най-често се пренася с дървесина, дървен опаковъчен материал, гостоприемни растения за засаждане от страни, където вредителят е разпространен. Видът обикновено атакува растения с диаметър повече от 10 cм.

вид

Pochazia shantungensis Chou & Lu 1977 (Hemiptera: Ricaniidae)

Видът е класифициран като инвазивен , тъй като засяга земеделските стопанства, напада както декоративни, така и овощни дървета. Страната на произход е Китай, разпространен е и в Република Корея. Установяван е при внос на растения гостоприемници в Турция и във Франция.

Разпространение

Pochazia shantungensis е описан за първи път в Китай през 1977 г. Той е въведен в Република Корея през 2010 г. и бързо се разпространява.

За първи път е установен през 2018 г. в европейската част на Турция (впоследствие е намерен и от азиатската страна на района на Истанбул) и в Южна Франция.

Гостоприемници

P. shantungensis е изключителен полифаг, с данни за нападение на над повече от 200 растителни вида в 81 семейства, сред които, представители на  род: Acer, Aster, Ailanthus, Albizia, Alnus, Amorpha, Angelica, Arachniodes, Aralia, Boehmeria, Bothriochloa, Broussonetia, Brucea, Camellia, Capsicum, Castanea, Chaenomeles, Chenopodium, Clematis, Cornus Corydalis raddeana, Corylus heterophylla, Cucurbita, Diospyros, Echinochloa, Eleutherococcus, Euonymus, Ginkgo, Helianthus, Hibiscus, Humulus, Ilex, Impatiens, Juglans, Ligustrum Lycium, Malus, Morus, Paulownia, Persicaria, Phytolacca, Polygonum, Populus, Prunus, Pseudocydonia, Pyrus, Quercus, Rhododendron, Ricinus, Robinia, Rosa, Rubus, Rumex, Salix, Smilax, Solanum, Taxus, Toxicodendron Vaccinium, Veronica, Viburnum, Vitis, Zelkova, Ziziphus и др.

Напада някои основни овощни видове като Malus domestica (ябълка) Pyrus communis (круша), Juglans regia (орех).

Повреди

Този вредител директно причинява щети по растенията чрез смучене на сок от листата, както и чрез увреждане на младите клони при яйцеснасяне. Индиректно предизвиква развитието на плесени по листата в резултат на отделянето на медена роса.

метаморфоза

Биология  

Видът развива едно поколение годишно в Република Корея и две поколения годишно в Китай. Презимува във фаза яйца, разположени на зиг-заг по кората на клоните на дърветата. Те са покрити с бели восъчни нишки.След като презимуват презимува, през май се появяват нимфите, които предпочитат тревисти растения. Последните фази на развитие и възрастните се срещат по дървесните видове. Възрастните се наблюдават от края на юни - началото на  юли месец.

Морфология

Дължината на тялото на P. shantungensis може да варира в зависимост от пола. Мъжките обикновено са с дължина на тялото 7,5 - 7,8 мм и до 14,4 мм при размах на предните крила. Женските са по-големи с дължина на тялото 8,3 - 8,8 мм, а при размах на предните криле достигат до  15,3 мм. Оцветяването на тези насекоми варира от тъмнокафяво до черно. Предните крила са тъмнокафяви, но имат елипсовидно бяло петно в двата външни края.

Пренасяне

Липсват данни за естественото разпространение  на P. shantungensis, но възрастните могат да летят и имат висока степен на мобилност. Нимфите също са подвижни. На големи разстояния вредителя се разпространява посредством търговията с растения за засаждане.