Corteva

Сеитба 2022

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 13.10.2022      504

Първа в есенната сеитба стартира рапицата. Оптималният срок за засяване е към края на август. Но тъй като влагата в почвата е лимитиращ фактор, ако има продължително засушаване, се налага да се изчакат първите септемврийски валежи. В зависимост от района на отглеждане на тази култура трябва да се има предвид, че до настъпването на зимните студове растенията е задължително да са формирали розетка с 6-8 листа и добре развита коренова система. Надяваме се, че сте се съобразили с "претенциите" на рапицата почвата да е добре подготвена, без буци, защото семената са много дребни и изискват твърдо легло. С основната обработка трябва да сте внесли фосфоррните и калиевите торове, а азотните са задължителни при подхарнването. Най-точно се определя запасеността на почвата и торовата норма след почвен анализ на всяко конкретно поле. Вече е средата на октомври и сеитбата на рапицата е факт, затова само я маркираме. Но от тук нататък започват грижите за поникналите рапични растения, които са застрашени от опасни неприятели и болести, които могат да компрометират реколтата. Кои  са те?

оса

Рапична листна оса – Anthalia rosae

Повреди

През есента се развива трето поколение на неприятеля. Възрастните оси летят до края на октомври и снасят яйцата си по семеделите и първите същински листа.  Младите лъжегъсеници се хранят по долната страна на листата, като ги нагризват под формата на малки ямички. С нарастването си те прогризват отвори по листните петури, които постепенно се уголемяват, правят и периферни нагризвания, а по-късно изяждат цялата листна петура, без главните нерви. След като завършат развитието си, лъжегъсениците се заравят в почвата и остават да зимуват.

Контрол

Химична борбата  се извежда при праг на икономическа вредност 2-3 броя/м2 лъжегъсеници или 2-3 броя/м2 повредени растения.

Регистрирани инсектициди за борба:  КАРАТЕ ЗЕОН 5 КС - 15 мл/дка; ЦИТРИН МАКС – 5 мл/дка.

балха

Рапична стъблена бълха – Psylloides chrysocephala

Повреди

Неприятелят е разпространен повсеместно и във висока плътност нанася огромни щети. Развива едно поколение годишно. Зимува като яйце, ларва и възрастно насекомо. През  септември възрастните започват усилено да се хранят и от края на този месец до средата на  декември яйцеснасят.  Излюпените ларви отначало се вгризват в епидермиса на стъблата, а по-късно - в дръжките и централните жилки на листата. Част от тях се излюпват през пролетта. Сходен вид с рапичната стъблена бълха е Малката рапична стъблена бълха. По рапицата вредят още - черна, светлокрака, вълнистоивичеста, ленова, конопена и други  видове земни бълхи.

Контрол

Химична борба се извежда при праг на вредност: 2 бр. възрастни/кв.м. при поникване; 4 бр. възрастни на кв.м. след поява на 3-ти лист; 3-5 бр. ларви на растение. Регистрирани инсектициди за борба:  ДЕКА ЕК -  30 мл/дка; МАВРИК 2 Ф -  20 мл/дка; ЦИТРИН МАКС – 5 мл/дка.

бръмбар

Рапичен бръмбар – Entomoscelis adonidis

Повреди

Бръмбарите нападат рано засятата рапица и се хранят с листата. При висока плътност могат да разредят посева.При дълга и топла есен, с малко валежи, вредят ларвите. Те се хранят с листната маса на рапицата, като я унищожават изцяло и остават само жилките.

Контрол

Борба се води при праг на вредност: 2-3 бр. бръмбари/кв.м. при поникване.

скритохоботник

Рапичен скритохоботник – Ceuthorrhynchus picitarsis

Повреди: Вредят ларвите на неприятеля, които правят ходове в дръжките на листата, а сдед това преминават в стъблото. При слабите растения, с тънки и къси листни дръжки те достигат до централната част ана стъблото и се вгризват във вегетационния връх още през есента. Такива растения загиват или не образуват централни стъбла, а само странични.

Контрол: Химична борба да се води при плътност: 2-4 бр. бръмбари/кв.м. Регистрирани инсектициди за борба:  МАВРИК 2 Ф -  30 мл/дка; ЦИТРИН МАКС – 5 мл/дка.

фомоза

Сухо стъблено гниене (Фомоза)

Причинител: Leptosphaeria maculans – гъба

Симптоми

Болестта по рапицата се проявява от поникване на растенията до фенофаза 6-и лист. Върху най-долните листа се образуват неправилни закръглени, сивозеленикави петна, с дребни черни точки по тях /пикницийте на причинителя/. Петната постепенно некротират и обхващат листните дръжка и стъблото.Заразяването на стъблото става непосредствено на нивото или над почвената повърхност. Фомозата напада и кореновата шийка,  появяват се тъмни петна, които водят до изсъхване и загиване на растенията.Болестта се развива на хармани в посева и при благоприятни условия много бързо обхваща цялото поле.

Жизнен цикъл

Причинителят се запазва в растителните остатъци и отчасти в семената на рапицата.Развитието на фомозата се благоприятства от дъждовно и влажно време и оптимална дневна температура 22-24 градуса.

Контрол

Да се прилага балансирано торене и да се води борба с неприятелите по рапицата, тъй като повредите от тях са вход за заразяване. Есенното внасяне на фунгициди  намалява в значителна степен честотата и силата на заразяването, както и опасността от измръзване на растенията. Регистрирани фунгициди за борба:  КАРАМБА 60 ЕК – 120 мл/дка; ОРИУС 25 ЕВ/ДИНАСТИ 25 ЕВ/ТЕБУМАКС 25 ЕВ – 50 мл/дка; ПИКТОР СК-50 мл/дка с 20-40 л/дка работен разтвор; ФОЛИКУР 250 ЕВ/ХОРИЗОНТ – 50 – 100 мл/дка.