Corteva

Западният царевичен коренов червей е сериозна заплаха за царевицата

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 03.08.2022      904

Внимавайте: Царевичният западен коренов червей се е настанил вече не само в Добруджа, но е забелязан и в Ямболско, и в Пловдивско!

Опасният неприятел може да компроментира реколтата от тази важна земеделска култура и никак не е за подценяване. Август е месецът, когато може да се предвиди, дали той се е заселил трайно в царевичните посеви, ако още през пролетта не си е „съвршил работата“. Тогава през май от презимувалите в почвата яйца се излюпват ларвите. И веднага се насочват към корените на растенията - след като ги нагризят, правят ходове в тях и ги прегризват. Това всъщност е основата икономически значима повреда.


Западният коренов царевичен червей е силно инвазивен вид с голямо икономическо значение


Към средата на юни започват да летят възрастните, а масовият летеж е през юли и август. Бръмбарите са с продълговато жълто тяло, черна глава и антени, пастеленожълт преднегръд. Елитрите (надкрилия) са бледожълти, жълто-зелени, до жълто-кафяви с големи тъмни петна, понякога обхващат почти цялата повърхност. Точкувани са в редове.

Дължината на тялото е 4,2-6,8 мм. Те изгризват по листата дълги ивици - повреда, която наподобява тази от житната пиявица. Когато царевицата цъфне, ще забележите бръмбарите по полена и свилата, с които се хранят.

А унищожената, преди да се опраши свила, е гаранция, че кочаните ще са празни или в най-добрия случай с недоразвити или с по-малко зърна.

Борба

Основно борбата срещу царевичния коренов червей се води с гранулирани препарати по време на сеитбата или при загърлянето и окопаването.

Прага на вредност (ПИВ):

За възрастните при поява на свилата е 3-5 бр./растение или 10-15 бр./уловка/ден (една уловка на 50 дка).

Регистрирани препарати: Авант 150ЕК – 25 мл/дка; Белем 0,8МГ – 1,2 кг/дка (прилага се по време на сеитбата със специален микрогранулен апликатор към сеялката); Форс Ево ( бивш Диастар Макси) – 1,2-1,6 кг/дка; Ерколе ГР – 1200–1500 г/дка; Коломбо Про МГ – 1,2 кг/дка (внася се при сеитба на дълбочина 4 см); Микросед Гео – 1,2-1,5 кг/дка; Леброн 0,5Г – 1-2 кг/дка; Сойлгард 1,5 ГР – 1,22 кг/дка; Трика Експерт – 1200–1500 г/дка – локализирано почвено приложение по дължината на реда по време на окопаване.

За борба срещу възрастните по време на масов цъфтеж на царевицата са одобрени: Дека ЕК – 50 мл/дка; Децис 100ЕК – 12,5 мл/дка; Ламдекс екстра – 56-100 г/дка; Метеор 60-80 мл/дка, но може да се използват и други контактни, бързодействащи инсектициди. Проблемът в този момент е, че растенията са високи вече 3-4 м, което затруднява достигането на работния разтвор до свилата на най-долните кочани. Ето защо земеделските производители, които са установили през тази година нападение от западен коренов червей, трябва още от сега добре да oбмислят стратегията за борба за следващия сезон, като знаят къде точно ще бъдат разположени царевичните им полета.

Правило №1 –  да се „загърби“ монокултурното отглеждане

 

Спазването на правилно сеитбообръщение е най-доброто средство за намаляване плътността на неприятеля и не само на него, но и на всички негови „събратя“, които презимуват в почвата и рано напролет няма да се „забавят“ да атакуват растенията.