Corteva

Жътвена кампания 2022

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 04.07.2022      546

Жътвената кампания 2022 стартира в края на юни в старозагорското село Боздуганово. Домакин на тазгодишното традиционно зажънване беше Пеньо Тодоров, член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Кампанията беше открита официално от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), които направиха и зажънването на ръжта по европейския проект “Хляб на мира”.

Традицията по зажънването бе спазена в землището на старозагорското село Боздуганово. Домакин на тазгодишното традиционно зажънване бе Пеньо Тодоров, член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

В своето приветствено слово председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов подчерта, че само силно и добре развито земеделие може да осигури продоволствието на населението в обединена и стабилна Европа. Той пожела на всички свои колеги спорна жътва, високи добиви и отлично качество на прибраната реколта.

Гости на събитието бяха министърът на земеделието Иван Иванов, заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, представители на местната власт, както и председателите на регионалните сдружения на НАЗ.

Наред с официалното откриване на жътвената кампания НАЗ направи и традиционното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. Европейската инициатива включва общо 12 държави от Централна и Източна Европа. НАЗ е партньор на инициативата от 10 години.

хляб

Хляб на мира

Проектът „Хляб на мира“ е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа, между които е и България. За първи път през 2012 г. добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин – мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена, е изпратена до всяка страна участничка.

От 2013 г. семената на ръжта от полето около Помирителната църква в Берлин се отглеждат в символични и исторически значими места на преломния момент в страните от Централна и Югоизточна Европа, присъединили се към Европейския съюз след 1989 г.

През 2014 г., когато се навършват 25 години от от падането на Берлинската стена,  символична част от реколтите от ръж от участващите страни в проекта се изпращат за първи път в Берлин. Тази „юбилейна ръж“ се смесва с ръжта, събрана в Берлин, смила се и се изпича в общ европейски „Хляб на мира“.

Проектът “Хляб на мира” се организира с подкрепата на федералния министър на земеделието, храните и защита на потребителите на Германия Юлия Кльокнер и земеделските министерства на включените държави.  Освен Германия, в него участват

още 11 държави – членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа: България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия.

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.

 

* снимки: НАЗ