Градините до Копенхаген – начин на живот

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 10.10.2021      355

Може би си мислите, че това са декори на филм за някоя далечна планета, но всъщност това са споделени градини в близост до Копенхаген (Дания). В тях датчаните могат да отглеждат свои зеленчуци, а собствениците имат и възможността да отдават под наем градините си.

Земята също може да се отдава под наем, но къщите са лична собственост. Изисква се постоянно местожителство, което да не е повече от 20 километра от парцела, за да се купи дом в зеления квартал до Копенхаген. Къщите в Brøndby Garden City разполагат с канализация, течаща вода и електричество. Жителите са свободни да инвестират подобрения в къщите си, като например слънчеви панели.

„Градът-градина“ представлява място с множество малки градини и къщички, подредени в концентрирани кръгове. Идеята е тук хората да избягат от големия град, шума и навалицата и да създадат собствен свят, близък до природата и в крак с модата с популярното по тези географски ширини градско земеделие. 

През 1964 година община Brøndby взима решение този район около Копенхаген да се превърне в нов начин за живот. Архитектите на този проект се концентрират върху идеята за по-пълно социлизиране на обитателите в среда различна от градското пространство. Всяка къща разполага с голям двор, където радостта от развитието на собствено стопанство е споделена със съседите.

Хората всъщност не живеят целогодишно там, но през топлите месеци могат да остават в крайградския си зелен оазис и да се отдадат изцяло на градинарството и усещането, че сами могат да произведат своите зеленчуци за вечеря.

 

Снимките са направени от американския фотограф Хенри До