Никулден – традиции и обичаи

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 06.12.2020      502

На 6 декември църквата почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, а в народния календар празникът е известен като Никулден - един от най-големите български празници, посветени на Свети Никола - покровител на моряците, рибарите и необятните морски дълбини, както и на изпадналите в беда корабокрушенци. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

В съвременността свети Никола се почита като патрон и от банкери, търговци, ловджии.

Традицията повелява

На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран). Народното поверие разказва, че когато светецът бил в морето, силна вълна пробила дървения под на лодката му. За да спаси своите спътници, той бръкнал във водата и извадил един шаран, и с него запушил отвора.

Обикновено на празничната трапеза присъства рибник, който се приготвя от шаран, пълнен с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур, след това се увива в квасено тесто и се пече. Домакинята меси и обреден хляб, украсен с рибарски елемент. На трапезата задължително трябва да има и постни ястия, като сърми, боб, чушки, варена царевица и жито.

Костта на главата на рибата (шарана) не се изхвърля, а се заравя в земята, хвърлят се в течаща вода или се изгарят, за да се запази и умножи както плодородието, така и семейното благоденствие. Най-големите люспи от шарана се слагат в портфейла - за да носи пари през цялата година. А някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

На Никулден имен ден празнуват: Николай, Никола, Николина, Нина, Нино, Николета, Ненка и Кольо.