БАСФ и Лимагрейн стартираха Клиърфийлд Плюс

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 26.01.2015      3270

С технологията Клиърфийлд преди 10 години БАСФ и Лимагрейн поставиха начало на революция в борбата с плевелната растителност и паразита синя китка в слънчогледа. Към този мегапроект на БАСФ за сътрудничество се включиха всички мултинационални семенарски компании. Реализиран бе глобален успех не само в слънчогледа, но и в царевицата, ориза, рапицата. През последните четири години Клиърфийлд стана безспорен лидер в България, прилага се на повече от 50 % от площите, на които се отглежда слънчоглед – стратегическата култура в националното ни земеделско производство.

БАСФ и Лимагрейн продължиха да надграждат ключовия модел Клиърфийлд. Резултатът от безпрецидентното им научно-техническо сътрудничество бе представен на 18 ноември пред българското земеделско общество. Шефовете на българските екипи на БАСФ – Ваня Горчева, и на Лимагрейн – Димитър Дойчев, с участието на водещи експерти от двете компании “вдигнаха завесата” пред около 400 големи производители на слънчоглед у нас в супер луксозния хотел “Интернационал” на Златни пясъци край Варна.

Присъстващите бяха поканени да включат въображението си на макс и да станат участници в едно вълнуващо пътешествие в бъдещето, което се случва днес, пред очите им.

Клиърфийлд Плюс е концептуален модел на SUNEO, най-новото високотехнологично генетично решение на Лимагрейн – слънчогледови хибриди, в които с методи на селекцията са включени гени за устойчивост срещу всички най-нови раси на паразита синя китка и значително повишена толерантност към хербицида Пулсар плюс. Профилът на Пулсар плюс включва по-бърз инициален ефект, по-висока степен на агресивност и по-широк спектър на действие, неподражаем ефект срещу цялата плевелна асоциация, в т.ч. и срещу трудните за контрол плевели с наличие на власинки и восъчен налеп, както и срещу всички раси синя китка.

Технологията Клиърфийлд Плюс отваря нова страница в хербологията и борбата с плевелите в слънчогледа. SUNEO хибридите + Пулсар плюс осигуряват двустранна защита срещу синята китка през цялата вегетация, още по-добър и по-дълъг контрол срещу плевелната асоциация, по-висок добив и масленост от отглежданите слънчогледови хибриди.

Всички подробности за новата технология Клийрфийлд Плюс четете в следващ брой на списание “Растителна защита”.