Мъхнат бръмбар – Epicometis hirta

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 30.04.2020      5174

Описание на неприятеля

Мъхнатият бръмбър е широко разпространен неприятел по овощните култури в България. Той унищожава изцяло нападнатите цветове - изгризва всички цветни органи (венечни листенца, тичинки, плодник). Освен тях нагризва и неразтворените цветни пъпки, младите леторасли и младите листа. От овощните най-силно напада и поврежда дюлята, крушата, ябълката и по-рядко сливата, вишната, прасковата и ягодата. Освен тях той напада ягодоплодните, лозата, зелевите, житните, бобовите, някои лободови и сенникоцветни растения и др.

Повреди:

Неприятелят развива едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Бръмбарите се активизират рано на пролет и вредят по време на цъфтежа, като нападат всички цъфтящи овощни видове. Те са активни при слънчево време, а при хладно и студено време се крият под бучките пръст или са неподвижни по растенията.

При суха и топла пролет повредите от бръмбара са значителни. Възрастните се хранят с цветовете, като нагризват плодниците, тичинките и венчелистчетата.

Цветовете пожълтяват и изглеждат като осланени.  Бръмбарът нагризва и ямички по завръзите, особенно при черешата, които се деформират.

Контрол:

Мъхнатият бръмбър се явява по време на цъжтежа на овощните култури и използването на продукти за растителна защита е силно ограничено.

На малки площи се прилага ръчно събиране в утринните часове и унищожаване на бръмбарите, след стръскване на клоните или целите дървета.

Борбата се извежда при праг на икономическа вредност - 3-5 броя/100 розетки, или 5 % повредени съцветия. Химичната борба с мъхнатия бръмбар е трудна, първо защото се извършва по време на цъфтежа и повеччето ПРЗ са вредни за пчелите и второ, защото обвивката на тялото на бръмбъра има много добра защита срещу препарати.

Регистрирани инсектициди за борба: Вазтак нов 100 EK - 10 мл/дка (по маслодайна  рапица).