Конкурс за иновации "АГРА 2020"

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 03.03.2020      12231

Всяка година едно от най-очакваните събития на земеделския форум АГРА е  „Конкурса за иновации”, където участват иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство.  Те се представят за първи път на международната изложба и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област. Тази година в надпреварата участваха общо 47 продукта и разработки на 29 фирми и научни институти.

Конкурсните категории бяха шест и включваха технологии, машини и инвентар за растениевъдството и за животновъдството, сортови семена и посадъчен материал, торове и препарати, научна дейност и разработки. Начело на комисията беше председателят на Селскостопанската академия проф. д-р инж. Мартин Банов.

Селскостопанската академия получи 13 награди на Конкурса за иновации "АГРА 2020"

Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ получи три награди за:

1. Многофункционална машина за рози – Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров" – Плакет (В раздел I „Maшини, инвентар и технологии за растениевъдството”)

2. Метод за фиторемедиация на земеделски земи, замърсени с тежки метали и металоиди – Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" – Плакет (В раздел V „Научна дейност и разработки”)

3. Интегрирана система за дистанционно определяне на състоянието на посеви на земеделски култури. Съвместна разработка на ИПАЗР „Н.Пушкаров“ и Института за космически изследвания и технологии към БАН – Плакет (В раздел V „Научна дейност и разработки”)

И останалите наградени институти в раздел III „Сортови семена и посадъчен материал”:

4. Пролетен фуражеeн ечемик сорт „Венера“ – Институт по земеделие-Карнобат - Грамота

5. Нов винен сорт лоза „Мискет Викинг“, подходящ за екологично лозарство и винарство – Институт по земеделие и семезнание “Образцов чифлик”-Русе - Грамота

6. „Бяла“ - главесто зеле сорт „Билян“ – Институт по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив - Грамота

7. Слънчогледов хибрид „Енигма CLP“ – Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево – Плакет

В раздел V „Научна дейност и разработки”:

8. Нов, качествен и икономичен сорт обикновена зимна пшеница „Сашец“ – Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“-Садово - Грамота

9. Хибриди царевица Кнежа: 320, 564, 565, 648 – Институт по царевицата-Кнежа - Грамота

10. Мъфин с натурални захарозаместители - кокосова захар и брашно от мескит – Институт по консервиране и качество на храните-Пловдив – Грамота

11. Дамски и мъжки парфюми „Олимпея“ и „Олимп“ с ориенталско-цветна композиция – Институт по розата-Казанлък – Плакет

12. Биологично активен ензимен продукт „Фибрино ЗИМ“ – Институт по криобиология и хранителни технологии - Грамота

13. Покривна кошерна табла с разширени технологични възможности – Институт по животновъдни науки-Костинброд – Грамота (Раздел VI: „Животновъдство”)

Другите победители

В раздел „Сортови семена и посадъчен материал” Кортева Агрисайънс София беше удостоена с награда за своите царевични и слънчогледови хибриди, както и за продуктите си за растителна защита. Фирма Амитица ООД, Кресна получи приз в раздел „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ за своята растително-защитна технология за успешно извеждане на борба с миниращ молец и за биологичния си инсектицид „Репакс“.

Победителите в раздел  „Торове и препарати за селското стопанство” са Агрополихим АД, Девня с „Комбиниран тор NP 18:38 + 5 S + 0,3 Zn“ и АЕРИ–България ООД, Пловдив с „Биофилтър Аери-система за пречистване на въздуха чрез корените на растението“.

Конкурсът за иновации се организира по инициатива на Международен панаир Пловдив с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите. На тазгодишното събитие диплом получи Търговско-промишлената палата във Враца за принос към обогатяването на „Агра 2020“ със значимите бизнес събития, които организира. Призът беше връчен от Георги Гергов. Обявени бяха и имената на фирмите,  удостоени със специална награда, тъй като са участвали в „Агра“ 25 години  без прекъсване. Това са „Виссер опора“, „Геосемселект“ и  „Раломекс“. Отличията бяха раздадени на традиционната  "Вечер на изложителя" в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

Пълния списък на наградените в Конкурса за иновации на „АГРА 2020“ може да видите ТУК