Инвазия на пустинни скакалци в Африка

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 06.02.2020      5546

В Етиопия, Кения и Сомалия от месеци се редува екстремна суша с продължителни наводнения. Към тези климатични аномалии местното население прибавя и неуспешната си борба към масивната инвазия от пустинни скакалци, които почти напълно се унищожили реколтата. Размерите на щетите, особено в регион като Източна Африка, граничат с пълна икономическа катастрофа. Властите в Кения признаха, че подобно бедствие не са виждали от 70 години. Скакалците вече са опустошили огромни територии и създават сериозни притеснения относно осигуряването на прехрана за населението.

Според специалисти виновник за кризисната ситуация се смята метеорологичното явление „дипол” в Индийския океан, известно като (ИОД). Индексът се извежда от моментното състояние на температурите в две негови части (оттук и името „дипол“). Източният полюс се намера около Суматра, Индонезия, а западният полюс е в западния Индийски океан. И докато на изток водите са по-студени, а на запад по-топли, този температурен дисбаланс в океана задава съществени промени в климата на сушата. С помощта на ветровете се променя и моделът на тропическата конвекция. Тя е благоприятствана от по-топлите води, така че виждаме по-ниското налягане, повече дъжд и бури на запад (Източна Африка), където имаме по-топли води и виждаме обратното в източните части, където имаме по-високо налягане, по-малко дъжд и бури и по-сухи условия в региона над Индонезия и Австралия (изключително високи температури и жестока суша).

Метеорологичното явление „дипол“ предизвиква в момента обилни валежи в района на Етопия, Кения и Сомалия, което спомага за масовото размножаване на скакалците. Тяхното предвижване на километри навътре в сушата става благодарение на силните ветрове. Учените смятат, че рояк скакалци е възможно да измине до 150 километра на ден.

През март се очакват отново силни и продължителни валежи, които ще умножат популацията от пустинни скакалци. За сега единственото средство, което не е ясно дали в създалата се ситуация ще има ефект, е разпръскването на огромно количество инсиктициди върху засегнатите територии. Според ООН сумата, необходима за закупуването на пестициди за целия регион, нападнат от скакалци, ще възлиза на около 70 милиона долара. В момента местните фермери  се справят с критичното положение с помощта на различни методи. В Кения например използват огнестрелни оръжия и сълзотворен газ, а в Етиопия разпръскват пестициди с помощта на малки самолети. На места стотици хора преследват рояците и с ръчни помпи и пръскачки с пестициди, монтирани в камиони.