Импатиенс – красиво украшение за всеки един двор и градина

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 03.02.2020      8195

Циганчето (наречено у нас заради веселите си и пъстри цветове) краси повечето домове, балкони и градини. Цветето е от сем. Balsaminacea.  Латинското му наименование  Impatiens,  означава „непонасящ натиск” и носи названието си от факта, че семенните кутийки на циганчето се разпукват много лесно, дори само от полъха на вятъра или слабо докосване. Най-разпространени у нас са видовете Impatiens walleriana и Impatiens balsamina, както и в последно време вида Impatiens New Guinea.

Родина на циганчето е Източна Африка, където то расте в естествена среда по бреговете на реките в Танзания и Мозамбик на височина до 1700 метра.

Импатиенс е многогодишно, тревисто растение със сочно, силно разклонено, стелещо се светлозелено стебло стигащо височина до 35 – 40 см. Листата са светлозелени или тъмни, понякога с лилав или сивкав оттенък, с елипсовидно-ланцетна форма, леко назъбени по края. Цъфти обилно от ранна пролет до късна есен, а при подходящи условия и цяла зима с ярки бели, оранжеви, розови, червени, лилави цветчета и техните нюанси. Има редки и кичести сортове (наподобяващи розичка), както и двуцветни. Цветчетата са с диаметър до 3 – 4 см. Представителите на вида Нова Гвинея се отличават с много едри и ярки цветове и по-тъмен цвят на листата, които могат да бъдат и двуцветни. Той е резултат от дългата и упорита работа на селекционерите. Пионерите в селекцията на това пъстро растение се води фирмата Syngenta flowers, която има близо 140 годишен опит на пазара на цветята. Техният нов хибрид Имара (Impatiens walleriana) е не само още по-богат на разнообразни цветови нюанси, но и е устойчив на брашнеста мана, която често е причина за загиването на това пъстро цвете. Всяка година в град Есен, Германия се провежда едно от най-големите международни изложения за градинарство (28-31 януари 2020г.), предлагащо новости, решения и продукция от производството на растения в цветарниците до продажбата им в магазините.