Corteva

АГРА 2023 – на фокус е науката

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 20.02.2023      443

Международното земеделско изложение АГРА 2023 (21 -25 февруари 2023г.) обхваща всички направления и сектори на земеделието – наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги. Представя най-доброто от постиженията на науката и бизнеса и най-полезното за фермерите и специалистите.

Портал за иновации

„Агра“ се утвърди като престижен форум за представяне на иновации и тази тенденция продължава. Участниците показват последно поколение технологии и техника за  различен вид ферми, икономичен инвентар, подобрени сортове и породи. Производители, земеделски фирми и научни институти обменят опит и представят нови решения и знания в селскостопанския сектор.

Голяма част от изложбата е ориентирана към новостите в земеделската техника и инвентар, но през 2023 г. силно впечатление прави и деловата програма, посветена на иновациите в селскостопанската наука.


Делова програма на Селскостопанска академия на АГРА 2023


Селскостопанска академия на Международното земеделско изложение АГРА 2023 г.

В рамките на Международното земеделско изложение АГРА 2023 г в Палата 6 на Международния Пловдивски панаир, Селскостопанска академия (ССА) и нейните 29 института и центрове ще участват с организиране на изследователски семинари. На 29 щанда ще бъде показа дейността, резултатите и продуктите от научната работа на всяко едно научно звено в ССА.


Обратно към българската селекция за по-качествено и устойчиво производство на пшеница в рискова среда


Два отделни семинара ще представят резултатите от четиригодишната работа на екипите от изследователи на ССА в Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ) на 22 и 23 февруари, 2023 г.

Още един семинар в научното направление „Животновъдство” ще се състои на 24 февруари, 2023 г.

Събитията, организирани от ССА са насочени към фермери, експерти, изследователи, преработвателни на храни, студенти, ученици и любознателни граждани. Целта е да се насърчи професионалното общуване, обмяната на опит и идеи, и да се засили видимостта на продуктите и услугите предлагани от ССА.

Темите на срещите са резултатно ориентирани и имат за цел да представят научни разработки, представящи технологични и практически решения за внедряване в земеделските стопанства и/или бизнеса. Представянето и демонстрациите на технологии, сортове, линии, хранителни продукти, иновативни разработки ще се извърши от самите автори/ изобретатели/ изследователи и обхваща основните направления в сектора земеделие –храни и биоикономика.

Регионален Хъб за биоикономика в Пловдив

На 22 февруари в Зала Европа, Конгресен Център, Международен Панаир Пловдив ще се проведе семинар на тема: „Възможности за развитие на биоикономиката в България:  проекти и програми на Аграрен университет-Пловдив“, където посетителите ще бъдат запознати с дейността на бъдещия Регионален Хъб за биоикономика в Пловдив.

hub

AgroHub.BG

По време на международното специализирано изложение АГРА 2023 в Пловдив, AgroHub.BG ще бъде представен чрез щанда на един от партньорите в консорциума, ИЗК Марица (Палата 6, щанд А2), както и на Форум “Фермата: Агроиновации и тенденции”.

В презентацията “Земеделието среща технологиите в АгроХъб.БГ” (24 февруари, 15.00 часа) в зала Пловдив, Конгресен Център, Международен панаир Пловдив ще научите на какъв етап е изграждането на демо точките в рамките на хъба, какво представлява проектът AgroDigiRise, а също така ще се запознаете с партньорите, участващи в АгроХъб.БГ и ще научите каква е ползата от цифровите технологии в земеделието. Заместник-директорът на ИЗК “Марица”, доц. Д-р Иванка Тринговска, ще представи Националния демо център - мястото, където посетителите ще могат да видят как работят технологиите, да се срещнат със специалисти и да развият дигиталните си умения с иновативни и интерактивни обучения.