Институт по земедлеие - Кюстендил организира юбилейно честване 85 години

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 01.10.2014      713

В рамкие на традиционния празник на плодородието, който започва днес 26.09 и ще продължи два дни, институтът по земеделие в Кюстендил чества 85 години от създаването си. Ще бъде отбелязана и 65-годишнината на проф. Димитър Йорднаов Домозетов.

Празникът популяризира Кюстендил, като „Майка на овощарството”, и е естествено наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през 1986 г.

Програмата е богата и ще бъдат представени 160 сорта ябълки, както и последните световни тенденции в овощарството. Включен е и доклад за постиженията на Института по земеделие, перспективите за развитието му и за земеделието в България. С интерес се очаква и националната научна конференция с международно участие на тема „устойчиво земеделие - наука и практика“.

Празникът на плодородието е с конкурсен характер, с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците, с което се насърчават производителите. Най-красиво аранжираните щандове ще бъдат оценени и наградени от специално жури, като ще има призове и за най-едрата ябълка и най-атрактивните плодове и зеленчуци.

Официалното откриване на „Празника на плодородието" ще започне от 17:30 ч. на площад “Велбъдж”.