Лютата ферма

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 25.02.2019      5748

В село Страшимирово край Варна се намира първата люта ферма в България. Създават я семейство Родинови, които повече от 18 години се занимават с отглеждането на различни зеленчуци и подправки. В нея отглеждат над 150 сорта люти чушки от цял свят. Затварят целия цикъл от семе до готов продукт. В началото семейството започва на шега да се занимава със своята люта ферма и всъщност продукцията бива използвана само за лични цели. В последствие, заинтрегувани от чудния свят на този пикантен зеленчук, Родинови успяват да създадат затворен цикъл на производство.

От засаждане, откъсване на плода до домашно приготвени сосове, най-различни разядки, туршии (халепеньо на шайби) и дори сладко от люти чушки, лют оцет, смлян пипер. Всичко е без консерванти, без изкуствени добавки. От всеки вид има по няколко предложения – малко, средно, силно люто, според вкуса на всеки любител на лютото.

Не случайно интересът към щанда им на тазгодишната Агра 2019 във палатата „Фудтех”, беше голям. Всеки посетител получаваше покана: “Ако желаете да посетите нашата ферма, вратите ни са отворени. Ще се радваме да се докоснете до един различен свят – света на лютите чушки. Ще ви разкажем интересни истории – от къде “идват” и как можете да ги отглеждате сами.”