Дърветата с най-интeресна история през 2019

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 19.02.2019      5561

В конкурса Европейско дърво на годината” и тази година има участник от страната ни. Вековният цер от село Рани луг е българската кандидатура за конкурса „Европейско дърво на годината”, който се провежда от 2011 година. Гласуването ще протече от 1 февруари до 28 февруари 2019г. А резултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе в Брюксел, на 19 март 2019 г.

 

Церът край селото на мочурите българската кандидатура в конкурса „Европейско дърво на годината” 2019

Впечатляващият цер* се извисява недалеко от църквата “Св. Николай”. Той е гордостта на местните хора и създава невероятна атмосфера до църквата, датираща от 15. век. В нея е било открито първото килийно училище в селото през 1859 г. Трънският край е известен с това, че е съхранил много стари имена на населените места в него. “Рани луг” е едно от тях - “луг” означава „мочур; луга“ и ни казва повече за характерните за околността територии, когато е било създадено и кръстено селото.

 

Конкурс „Европейско дърво на годината”

Целта на конкурса е да привлече вниманието върху интересни стари дървета като значимо природно и културно богатство, което трябва да ценим и опазваме. За разлика от други конкурси, за „Европейско дърво на годината“ не са важни красотата, размерът или възрастта, а историята и връзката с хората. Търсят се дървета, които са се превърнали в част от общността. Организаторите смятат, че темата за защита на дърветата като носители на местния дух е необходимо да се превърне в предмет на международен дебат.

Конкурсът „Европейско дърво на годината“ за първи път е организиран през 2011 г. като продължение на популярния конкурс „Дърво на годината“, който се провежда в Чехия от фондация „Партньорство“ вече много години. Европейският конкурс е финалният кръг от състезанието, в който участват победителите от националните надпревари.

 

Гласуване

Електронното гласуване продължава до полунощ на 28 февруари, а победителят ще бъде обявен на официална церемония в Брюксел на 19 март. В надпреварата участват 15 дървета от 16 различни държави. През последната седмица (от 22 до 28 февруари) гласуването ще е скрито и на уеб страниците  няма да се виждат резултатите от гласуването. За да се избегне националния елемент, участниците в гласуването трябва да изберат две предложения -  освен за родно дърво, могат да дадат своя глас и за друго избрано от тях.

България участва за четвърти път с вековния цер от с. Рани луг за „Европейско дърво на годината“. През 2014 г. Старият бряст в Сливен стана  победител в надпреварата.

За „Европейско дърво на годината 2019” може да гласувате ТУК

 

*Церът (Quercus cerris) е широколистно листопадно дърво със силно развита коренова система, която прониква дълбоко в земята. Церът е сравнително непретенциозен към условията на средата, като издържа и на високи, и на ниски температури. При извънредно ниски температури обаче, студът може да му причини "мразобойни" - замръзване на водата в тъканите и образуване на пукнатини по стъблото, през които след това навлизат патогенни организми. Расте върху почти всякакви почви, но най-добре се развива в сиви горски почви и канелени горски почви. Церът е сухоустойчив вид и вирее добре при по-сухи и топли условия.

На височина церът достига до 30 – 35 метра. Кората му, сива на цвят, е разпознаваема заради забележимо по-едрото си (в сравнение с Quercus robur например) набраздяване. Листата на цера са прости и продълговати, нарязани на 6 - 12 странични дяла.