Агрометереологична прогноза за средата на февруари

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 14.02.2019      1402

В средата на месеца агрометеорологичите условия се определяха от по-високи, спрямо климатичните норми средноденонощни температури. Това доведе до преминаване на зимните житни култури от дълбок в относителен покой, а в южните райони на страната се създадоха условия за протичане на забавена вегетация. При ранноцъфтящите овощни видове (бадем), в района на Пловдив, бе наблюдавано преждевременно разпукване на пъпките.

След настъпилото краткотрайно застудяване в самия край на изминалия период, през първата половина от следващия седемдневен срок отново се прогнозират наднормени температури. Средноденонощните им стойности ще са около биологичния минимум необходим за възобновяване и протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури. Най-голяма част от есенните посеви с пшеница и ечемик се намират във фаза листообразуване (2 -3 лист).

През втората половина от периода се прогнозира понижение на температурите, което ще предотврати излизането на овощните видове от състоянието им на принудителен покой. Критични минимални температури за есенните посеви с пшеница, ечемик и рапица не се очакват.

През първата половина от периода условията ще са подходящи за извършване на резитби, в овощните и лозови насаждения, и за провеждане на третиране с фунгициди при овошките.

 

Източник НИМХ